Companii

Cum văd instituţiile financiare internaţionale evoluţia economiei româneşti anul viitor

Cum văd instituţiile financiare internaţionale evoluţia economiei româneşti anul viitor
11.12.2010, 00:02 48

BERD, cel mai mare investitor instituţional dinRomânia, şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţiaPIB anul viitor, de la o creştere zero prognozatăîn iulie la 0,9%. Chiar şi aşa, prognoza este de departe cea maipesimistă dintre toate ţările din regiune. Pentru anul acesta BERDestimează că economia va scădea cu 2%, prognoză ameliorată faţă decifra anterioară de -3%.

FMI şi Banca Mondială estimeazăînsă că economia României va scădea cu 1,9% în acest an, dar vacreşte cu 1,5% în 2011.Aceleaşi previziuni le are şiComisia Europeană, care consideră că investiţiileşi consumul vor fi motoarele economiei anul viitor.

Cererea internă, principalul motor de creştere al economieiromâneşti în anii de boom până în 2008 şi indicatorul care a scăzutsemnificativ odată cu recesiunea, va reveni anul viitor doarmarginal pe creştere, odată cu o uşoară ajustare pozitivă asalariilor. Însă, consumul intern va continua să fie suprimat decorecţiile fiscale continue şi de raportul mare dintre serviciuldatoriei şi veniturile populaţiei, care antrenează şi o creştere acreditelor neperformante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO