Companii

Cum vor evolua cotaţiile la grâu, rapiţă sau porumb ca urmare a secetei?

Cum vor evolua cotaţiile la grâu, rapiţă sau porumb ca urmare a secetei? Pe rapiţă va fi bătaie

cotaţiile la grâu, rapiţă sau porumb

Autor: Gabriel Razi

22.01.2012, 18:12 3504

Seceta din toamna trecută a compromis deja o bună parte din recolta de rapiţă şi pune sub semnul întrebării şi producţia de grâu. Dacă seceta va continua să afecteze România şi în această primăvară sub semnul riscului vor fi şi porumbul sau floarea-soarelui. Cum vor evolua în acest context cotaţiile materiilor prime agricole?

"Volatilitatea va fi destul de mare în acest an pe piaţă. Sunt încrezător însă în privinţa grâului din ce am văzut recent pe câmp", spune Iulian Gheorghe, director general al Ameropa Grains, casă de comerţ cu cereale cu afaceri de 52 milioane de euro în 2010. Experienţa din anii anteriori arată că în cazul unui an secetos preţurile pentru produsele agroalimentare pot exploda.

Cotaţiile internaţionale ale grâului sau porumbului aproape că s-au dublat în urmă cu doi ani atunci când Rusia a anunţat că a pierdut o bună parte din recolte ca urmare a fenomenelor meteo extreme.

Marii traderii spun însă că România este pusă la adăpost de o situaţie similară pentru că hambarele producătorilor şi silozurile traderilor sunt pline cu producţiile din 2011.

"Este foarte multă marfă în depozite în acest moment şi din acest motiv preţurile nu vor exploda. Totuşi, cei care aleg să nu vândă producţia de anul trecut va trebui să suporte costurile de depozitare. Pentru un an cine vrea să depoziteze trebuie să suporte un cost între 30-50 de euro/tonă", spune şi Gabriel Bărbălău, director general al United Grain Group, unul din primii zece traderi de pe piaţa locală.

Rapiţa sare de 500 de euro/tonă

Cel mai puternic impact al secetei se va vedea în acest an în preţul rapiţei, care urmează însă să crească cu până la 35%. În acest context, recolta va coborî la jumătate faţă de 2011, potrivit primelor estimări ale marilor producători agricoli de pe piaţa locală.

"În privinţa culturilor de toamnă la rapiţă este cea mai mare problemă. Aproximativ 40%-50% din recolta de rapiţă din acest an este calamitată. Rapiţa va fi căutată în acest an peste tot în Europa, având în vedere că secetă a fost peste tot. Preţul la rapiţă cu siguranţă o să crească", explică Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

Anul trecut recolta de rapiţă s-a cifrat la 0,76 milioane de tone, în scădere cu 20% faţă de producţia din 2010. Dacă jumătate din recolta de rapiţă va fi compromisă, fermierii români care au mizat în acest an pe acest produs vor pierde în total circa 250 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF, ce au în vedere preţurile de pe piaţa locală.

Totuşi, mare parte din cei care au pierdut recolta de rapiţă în această toamnă ar putea planta pe suprafeţele dedicate acestei culturi porumb sau floarea-soarelui pentru a limita pierderile.

Culiţă Tărâţă, care exploatează 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei, se aşteaptă la rândul lui la creşteri de preţ pentru rapiţă.

"La rapiţă în mod sigur preţul va creşte datorită faptului că avem suprafaţă mai mică şi ca urmare a secetei de la începutul lunii august."

De cealaltă parte, şi traderii aşteaptă ca procesatorii să liciteze pentru recoltele de rapiţă ale producătorilor locali.

"Cu siguranţă rapiţa va trece de 500 de euro în România. Problema este că nu va fi marfă. Procesatorii sunt în acest moment în căutare de rapiţă. Producătorii care vor recolta în acest an rapiţă vor avea de câştigat", spune Gabriel Bărbălău.

În prima săptămână a acestui an o tonă de rapiţă se vindea în România pentru 1.600 - 1.800 lei (370-430 de euro), potrivit datelor MADR. La Paris contractele futures pentru rapiţă cu livrare în luna februarie se tranzacţionau ieri pe bursă pentru 450,5 euro/tonă.

Grâul va rămâne la cota din 2011

Dacă în privinţa rapiţei atât producătorii agricoli, cât şi traderii spun la unison că 2012 va veni cu creşteri, despre grâu jucătorii din piaţă estimează că preţurile vor rămâne la nivelul din acest an, cu toate că recolta va fi sub cea de anul trecut ca urmare a secetei.

"Ca şi palier de preţ pentru grâu văd o cotaţie similară cu cea de anul trecut, undeva la 190-196 de euro/tonă", estimează Iulian Gheorghe.

Anul trecut preţul unei tone de grâu în România a fluctuat între 250 de euro în iunie înainte de noua recoltă pentru ca din acel moment să coboare până la circa 170 de euro la sfârşitul lunii decembrie.

"Preţul grâului nu se va ridica pentru că este deja ridicat de anul trecut. Per total, la cereale nu văd o creştere de preţ. Să nu uităm că dacă începe să ningă sau să plouă începând de acum putem să recuperăm ce s-a pierdut", spune şi Viorel Matei.

Deşi o explozie a preţului grâului ar fi un adevărat motor de creştere pentru afacerile lui Culiţă Tărâţă, omul de afaceri nu se aşteaptă la o astfel de evoluţie în 2012.

"Pentru afacerile mele ar fi bine să crească preţul, însă dacă nu ai producţie bună la nivel de ţară, toate preţurile se duc în sus, de la alimente la combustibili."

Dacă pentru grâu sau rapiţă se pot face previziuni în acest moment, în cazul culturilor de primăvară (porumbul sau floarea-soarelui) nu se pot face până când nu se va încheia campania de însămânţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO