Companii

Cumparatorii cu lichiditati pot impune acum ritmul tranzactiilor, sustin avocatii de la Reff

Cumparatorii cu lichiditati pot impune acum ritmul tranzactiilor, sustin avocatii de la Reff

Alexandru Reff, partener al firmei de avocatura Reff & Asociatii: In perioada de boom, oportunitatea in imobiliare tinea trei zile deoarece daca nu decideai rapid sa cumperi, se gasea un alt investitor mai flexibil care putea semna mai rapid.

10.02.2010, 23:06 39

Numarul tranzactiilor este mai mic in aceasta perioada si dincauza faptului ca procesul de analiza a tintelor de achizitii estemult mai elaborat, contractele sunt mult mai complexe si mai atentcitite, astfel ca de cele mai multe ori vanzatorii raman implicatiin afacere inclusiv dupa semnarea contractului devanzare-cumparare.

"In perioada de boom, oportunitatea in imobiliare tinea treizile deoarece daca nu decideai rapid sa cumperi, se gasea un altinvestitor mai flexibil care putea semna mai rapid. Acum climatuleste mult mai riguros deoarece piata abunda de oportunitati.Cumparatorii cu lichiditati pot impune acum ritmul tranzactiei",spune Alexandru Reff, partener al firmei de avocatura Reff &Asociatii, afiliata grupului de consultanta Deloitte.

Vanzarea unei fabrici pentru un leu

Reprezentantii firmei spun ca au asistat anul trecut intranzactii imobiliare, corporatiste si in finantari cu o valoarecumulata de peste un miliard de euro. Printre acestea se numaraasistarea firmei Romstrade la obtinerea unei finantari de 140 demilioane de euro de la Credit Suisse, consultanta oferitasud-africanilor de la NEPI pentru preluarea proiectului EuropeanRetail Park din Braila (63 mil. euro), precum si la obtinerea uneifinantari de 113 mil. euro de la grupul belgian KBC.

Nu toate tranzactiile in care firma este implicata sunt deordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro, in conditiile incare unele domenii au fost mai puternic afectate de crizafinanciara.

"Asistam la o vanzare pentru un pret de 1 leu. Un grupinternational pe care l-am asistat in urma cu cativa ani la oachizitie in Romania, renunta acum la subsidiara locala in favoareamanagerilor. Nu este o vanzare distressed. Pur si simplu era ocapacitate de productie care lua comenzi pentru o firma straina,care si-a redus capacitatea, astfel ca nu mai are nevoie de fabricalocala. Pot spune ca este vorba de o fabrica cu sute de angajati.Firma va reveni la profilul de dinainte de achizitie", spune siAndrei Burz-Pinzaru, partener in cadrul firmei.

Nu mai avem cresteri spectaculoase

Reff & Asociatii numara o echipa de 20 de avocati si ainregistrat in 2009 un nivel apropiat al veniturilor comparativ cuanul precedent, jumatate din incasari provenind din contractele detip fuziuni si achizitii, real estate si finantari bancare.

"Nu mai sunt cresterile spectaculoase de 40-50%, chiar 70% dinultimii ani. Pentru a avea o crestere substantiala in acest an artrebui sa muncim mult mai mult", spune Reff.

O pondere importanta in veniturile Reff & Asociatii oreprezinta si departamentul de litigii, unde firma a castigatsaptamana trecuta un proces de fond privind "o rambursare de TVA demilioane de euro".

Reff &Asociatii are o cifra de afaceri de circa 3 milioanede euro, potrivit estimarilor ZF. Reprezentantii firmei nu au doritsa precizeze valoarea veniturilor incasate in 2009.

Piata avocaturii de business a traversat in 2009 primul andificil, in care marea majoritate a firmelor au inregistratfluctuatii de plus/ minus 10% in dreptul incasarilor, pe fondulscaderii activitatii in domenii precum imobiliare sau fuziuni siachizitii si al presiunii puse de companii pe scadereaonorariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO