Companii

Cupru Min intră la privatizare cu profit record la jumătatea anului. Cât cere statul pe compania care deţine drepturile de exploatare a celui mai mare zăcământ de cupru din România

Cupru Min intră la privatizare cu profit record la jumătatea anului. Cât cere statul pe compania care deţine drepturile de exploatare a celui mai mare zăcământ de cupru din România

Autor: Adrian Cojocar

30.10.2011, 12:18 2091

Cupru Min, care deţine drepturile pentru exploatarea celui mai mare zăcământ de cupru din România, de la Roşia Poieni, reprezentând circa 60% din totalul rezervelor naţionale de metal roşu, va fi scosă la privatizare, conform unui anunţ postat pe site-ul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, pentru preţul de pornire de 263 de milioane de lei (circa 60 de milioane de euro).

Compania a avut parte în prima jumătate a anului de cel mai bun semestru din ultimii ani, raportând un câştig brut de 26 mil. lei (6,1 mil. euro) după ce vânzările au urcat la 75 mil. lei (17,6 mil. euro), potrivit reprezentanţilor Cupru Min.

Anul trecut, firma a încheiat cu un câştig brut de 36 mil. lei (8,5 mil. euro) şi o cifră de afaceri de 130 mil. lei (30,6 mil. euro).

Totuşi, din cauza datoriile acumulate în anii precedenţi, când în anumite perioade exploatarea a fost sistată, firma a intrat în atenţia FMI, care a cerut anul trecut statului să o privatizeze.

Statul a decis să scoată Cupru Min la privatizare la insistenţele FMI, în condiţiile în care firma are datorii istorice de circa 60 mil. lei, în special către furnizorul de energie, Electrica. Totdată, compania trebuie să investească aproximativ 16 Ð 18 mil. euro pentru a-şi rezolva probleme de mediu existente şi a se conforma condiţiilor impuse de UE.


Ministerul Economiei ignoră privatizarea pe bursă

Ministerul Economiei a decis să urmeze o hotărâre de Guvern din 2006 pentru a vinde Cupru Min Abrud la licitaţie cu strigare, ignorând practic Programul Naţional de Reformă pentru perioada 2011 Ð 2013, document aprobat de Guvern în luna aprilie din acest an, în care se preciează că firma Cupru Min Abrud va fi privatizată prin bursă în semestrul al doilea din acest an.

Reprezentanţii ME nu au dorit să facă public numele firmei care s-a ocupat de evaluarea Cupru Min, precizând doar că este membru ANEVAR.

Potrivit lichidatorului exploatării de cupru Moldomin Moldova Nouă, care a fost vândut recent către elveţienii de la Mineco, rezervele de cupru exploatate de companie nu se iau în calcului preţul de vânzare al companiilor din domeniu.

Potrivit site-ului propriu, exploatarea de la Roşia Poieni pentru care Cupru Min deţine licenţa de exploatare, are rezerve de peste un miliard de tone de minereu, cu o concentraţie de 0,36% cupru şi 1,8% sulf. În cifre, cantitatea de cupru care ar putea fi extrasă din zăcământ s-ar putea ridica la 3,6 milioane de tone de cupru, cu o valoare de 20 miliarde de euro la preţul existent în prezent pe piaţă, de circa 7.600 de dolari/tonă.


Vânzările ar putea depăşi 100 mil. euro

Totuşi compania nu poate să extragă anual decât o cantitate limitată de cupru, maxim 6.000 de tone cu echipamentele existente şi în jur de 21.600 de tone după investiţii estimate de conducere la 120 mil. euro. După investiţii, compania şi-ar putea tripla producţia şi vânzările, care ar ajunge la circa 118 mil. euro anual. Anul trecut, Cupru Min a extras 5.000 de tone de cupru şi anul acesta va extrage o cantitate similară.

"Rezervele de cupru nu ştiu dacă trebuie luate în considerare la evaluare pentru că exploatarea este în proprietatea statului şi cel care exploatează plăteşte o redevenţă de circa 2-5% din vânzări. Oricât de mare sau de mică ar fi rezerva de cupru sunt implicate nişte costuri. În plus noi nu avem o exploatare de cupru în România care să funcţioneze în condiţii de maximă eficienţă. La evaluarea Moldomin s-au luat în calcul echipamentele de producţie şi activele fixe", a precizat Răzvan Zăvăleanu, managing partner al RTZ & Partners, lichidatorul Moldomin.

Statul a încercat şi în anul 2008 să privatizeze Cupru Min însă procesul a fost suspendat la solicitarea Comisiei Europene, care a considerat că anumite beneficii acordate cumpărătorului ar putea fi considerate ajutor de stat.

În 2008 exploatarea zăcământului de la Roşia Poieni a fost sistată de Cupru Min, după ce preţul la cupru a coborât puternic pe fondul recesiunii mondiale, care făcea imposibilă exploatarea în condiţii de profitabilitate. Un an mai târziu activitatea a fost reluată după ce preţul la cupru a urcat vertiginos, ajungând la începutul anului 2010 la 7.600 de dolari/tonă şi în debutul acestui an a atins maximul istoric, de 10.000 de dolari/tonă.

În prezent, o tonă de cupru se tranzacţionează pe bursa din Londra la un preţ de circa 7.600 de dolari/tonă.

Printre firmele interesate de Cupru Min se numără compania canadiană Barrick, cel mai mare producător de aur din lume, şi Mineco, care a cumpărat de curând Moldomin, cealaltă mare companie de exploatare a cuprumului din România. Cupru Min este controlată integral de către stat prin intermediul Ministerului Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO