Companii

Dacia lanseaza noi motorizari pe Sandero si introduce echiparea GPL pentru a reduce scaderea vanzarilor

Dacia lanseaza noi motorizari pe Sandero si introduce echiparea GPL pentru a reduce scaderea vanzarilor
02.02.2009, 18:29 116

Dacia va lansa in prima jumatate a anului noua motorizare din gama, de 1,2 litri cu alimentare pe benzina ce dezvolta 75 CP si va include alimentarea cu gaz petrolier lichefiat (GPL) pentru modelele Logan Sedan, MCV si Sandero pentru tarile vestice.

Reprezentantii Dacia nu au precizat perioada lansarii pentru piata interna, acest lucru urmand sa survina pana la jumatatea anului. Prioritare sunt tarile unde emisiile reduse de noxe sunt in avantajul consumatorului, precum Franta, unde la achizitia unui automobil cu emisii ce nu depasesc 140 g CO2/100 km primesc o bonificatie.
"Nu avem inca o data exacta pentru lansarea locala, dar motorizarea va echipa in primul rand modelele exportate in tari unde se pune accentul pe gradul de poluare, dupa modelul "bonus - malus", a declarat Silviu Sepciu, sef serviciu relatii cu presa al Dacia.
Preturile nu au fost comunicate, ele urmand sa fie stabilite pentru fiecare piata in parte la momentul lansarii. Tot in prima jumatate a anului Dacia a anuntat anterior lansarea in Romania a modelului Sandero echipat cu motor diesel, disponibil deocamdata doar in Franta.
Reprezentantii companiei au declarat ca aceeasi strategie va fi adoptata si pentru lansarea comerciala a Sandero cu alimentare GPL, unde vor fi urmarite tari ca Italia sau Franta, unde consumul acestui tip de carburant este mai ridicat.
In cazul Sandero 1.6 E85, motorizarea alimentata cu bioetanol, aceasta va fi disponibila numai in tari unde exista o infrastructura corespunzatoare, precum Suedia, Franta sau Republica Ceha.
"Aceste tari au cele mai mari retele de benzinarii care dispun si de acest carburant. Este o oportunitate de prezenta pe aceste piete. In Romania aceasta motorizare nu poate fi utilizata din cauza lipsei infrastructurii pentru alimentare", a adaugat Sepciu.
 
Primul declin pe piata franceza: scadere de 20% in ianuarie
 
Vanzarile marcii Dacia s-au redus in prima luna a anului cu 20% comparativ cu ianuarie 2008, pe piata franceza, la 3.500 de unitati, dupa ce in cursul anului trecut Dacia a fost marca cu cea mai mare crestere a ritmului de vanzari.
Scaderea survine in conditiile in care piata auto franceza a inregistrat un regres general al vanzarilor, acestea reducandu-se cu 10,8%. In Franta s-au comercializat in ianuarie 178.000 de automobile, circa 55% din intregul volum comercializat in intreg anul 2008 pe piata din Romania. Vanzarile grupului Renault, care cuprind si Dacia, au ajuns in prima luna din an la 38.516 unitati, cu 22,7% sub nivelul consemnat in ianuarie 2008. Scaderea vanzarilor Dacia in Franta a fost depasita doar de cea a marcii Opel (-31,6), iar cel mai bun rezultat a fost raportat de Suzuki, care a incheiat ianuarie cu un plus de 40%.
Chiar si in urma reducerii vanzarilor, Franta ar putea ramane cea mai importanta piata de desfacere pentru Dacia, din punctul de vedere al volumelor, in conditiile in care comenzile constructorului pe piata locala s-au redus de patru ori in luna ianuarie a acestui an, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, de la 200 la 50 de unitati pe zi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO