Companii

Dafora vrea un credit de circa 29 milioane de lei de la Banca Transilvania pe care-l garantează cu contractele Chevron şi Romgaz

Gheorghe Călburean, proprietarul Dafora

Gheorghe Călburean, proprietarul Dafora

Autor: Carol Dan, Andrei Cîrchelan

20.10.2013, 20:02 1193

Compania de foraj petrolier şi construcţii Dafora Mediaş (DAFR), controlată de omul de afaceri Gheor­ghe Călburean, intenţionează să împru­mute 28,7 milioane de lei (6,4 milioane de euro) de la Banca Transil­vania pentru finanţarea activităţii. Propu­ne­rea pentru accesarea creditului va fi dis­cutată în AGA companiei, con­vo­cată pentru 22 noiembrie, potrivit unui comunicat al Dafora transmis la finalul săptămânii trecute Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit documentului publicat, împrumutul va fi garantat cu încasările dintr-un contract de foraj cu americanii de la Chevron, a cărui valoare este de 34,3 milioane de lei.

La finalul lunii iulie, Dafora a anunţat semnarea unui contract de foraj cu Chevron, cu o durată de 4 ani, pentru zona Bârlad, acolo unde americanii caută gaze de şist. Lucrările de foraj trebuia să înceapă săptămâna trecută, dar din cauza opoziţiei locuitorilor din zonă Che­vron a decis să suspende deo­cam­dată lu­cră­rile de explorare.

Pentru acce­sa­rea finanţării de la Banca Tran­sil­vania, Da­fora mai pune în­­ca­sările din­tr-un con­tract ca ga­ran­ţie, de data aceasta fiind vor­ba des­pre Rom­gaz. Va­loa­rea esti­mată a con­trac­tului este de 3,6 mi­lioane de lei.

Din suma totală, 17,65 mi­lioane de lei ur­mează să fie folosiţi pentru fi­nan­ţarea acti­vi­tă­ţilor de foraj, 6,65 milioane de lei pentru finanţarea unor datorii aferente lucrărilor de con­strucţii, iar 4,4 mi­lioane de lei pentru finan­ţarea acti­vi­tă­ţii curente pe con­tracte deter­minate.

Compania a raportat pentru primul semestru o cifră de afaceri de 90,54 mi­lioane lei, cu 23,8% mai mare faţă aceeaşi perioadă din 2012, şi pierderi în urcare cu 85,8%, la 10,11 milioane de lei.

La sfârşitul primului semestru din 2013, Dafora avea datorii de 356,6 mi­lioane de lei (80 milioane de euro).

Şi anul trecut compania a avut pierderi de 15,6 milioane lei, de peste 11 ori mai mari faţă de nivelul de 1,39 mi­lioane lei înregistrat în 2011.

Călburean deţine aproape 49,9% din acţiunile Dafora. În acţionariatul companiei se regăseşte şi firma Foraj Sonde Craiova, controlată de oamenii de afaceri Marius şi Emil Cristescu. Firma Foraj Sonde Craiova deţine 13,67% din titlurile Dafora.

La închiderea celei mai recente sesiuni de tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile Dafora erau în scădere cu 4,7%, ultimul preţ fiind de 0,0265 lei. În urmă cu o lună, acţiunile înregistraseră o creştere de 10%, până la 0,0295 lei pe fondul unei tranzacţii cu 11 milioane de titluri, repre­zentând aproximativ 1,1% din capitalul firmei.

Dafora execută servicii de foraj pen­tru petrol, gaze na­turale şi ape geoter­male, lucrări de probe producţie, dar şi servicii de men­tenanţă şi transport pentru echipamentele de foraj.

Pe lângă sectorul de petrol şi gaze, grupul Dafora mai este activ în construcţii, prin com­pa­nia Condmag, pre­cum şi în pro­ce­sarea cărnii prin com­paniile Măce­lă­riile Me­diaş şi Sal­conserv.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.10.2013

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO