Companii

Dan Trepcea, francizat ERA: Sfatul meu este ca înainte de a te uita la o franciză trebuie să ai ceva experienţă într-o corporaţie

Dan Trepcea, francizat ERA: Sfatul meu este ca înainte...

Autor: Cristina Bellu

19.10.2017, 14:52 378

Franciza Expense Reduction Analysts (ERA) este o activitate de consultanţă de nişă, care are avantajul de a presupune o plată legată de performanţa directă a servicilor de consultanţă, a declarat Dan Trepcea, francizat ERA, la Forumul Investitorilor in Franciza. 

Succesul, de cele mai multe ori nu este direct legat de performanţa consultanţei, ci de percepţii subiective ale celor implicaţi în tranzacţii, din această cauză, modelul de remunerare anglo-saxon, care funcţionează foarte bine în pieţele occidentale, funcţionează foarte prost la noi.

Din acest motiv, produsul de consultanţă în managementul reducerilor de costuri este mult mai potrivit pieţei locale.

Pe de altă parte mi se pare că produsul ar trebui să intereseze foarte multe companii de la noi.

În momentul unei crize, capacitatea de reacţie a acestora este mult mai lentă, cu alte cuvinte mai bine te pregăteşti din timp pentru posibile astfel de momente decât să fii surprins.

Este mult mai indicat să te asociezi unui model deja existent şi testat pe piaţă, decât să te apuci să dezvolţi un model nou. Sfatul meu este ca înainte de a te uita la o franciză trebuie să ai ceva experienţă într-o corporaţie.

Acolo se învaţă ce se întâmplă, ce este bine şi ce nu, după care lucrurile vor veni natural, vei înţelege ce-ţi place şi ce nu şi te va ajuta să-ţi găseşti partenerii potriviţi pentru activitatea pe care o identifici a fi benefică pentru tine.

Şi poate şi mai important este ca înainte de a intra într-o franciză trebuie să fii puternic capitalizat, sa faci faţă primilor ani.

Franciza îţi dă posibilitatea să te eliberezi de activităţile care devin nonprofitabile pentru tine şi îţi dă libertatea de a face parte dintr-o reţea care este oarecum similară cu o corporaţie. Din punctul meu de vedere partenerii în francize îşi alocă resursele ţi timpul în zone de complementaritate, nu de concurenţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO