Companii

Danezii cumpara zeci de mii de hectare

25.03.2009, 13:56 1358

 

Investitorii danezi Ingleby, Agro Syd Invest, FirstFarms, Dangro Invest si Jantzen Development au cumparat in ultimul an peste 25.000 de hectare de teren agricol in Romania pentru a dezvolta afaceri in sectorul agricol si zootehnic, potrivit datelor centralizate de ZF.
In prezent, pretul terenurilor agricole se situeaza intre 1.500 de euro pe hectar si 4.000 de euro pe hectar, in functie de zona si de gradul de fertilitate al pamantului. Astfel, la un pret mediu de 2.500 de euro pe hectar, investitiile celor cinci grupuri daneze depasesc 60 mil. euro.
Spre exemplu, compania daneza Jantzen Development dezvolta in Romania trei proiecte de investitii in domeniul fermelor agricole, din care JD Agro Cocora este primul care intra in faza de investitii.
Situat in judetul Ialomita, langa localitatea Cocora, proiectul Agro Cocora se compune din 6.000 de hectare de teren fertil, din care 5.000 de hectare sunt detinute de investitorii danezi.
"Proiectul realizat pentru JD Agro Cocora are o valoare totala de 40 de milioane euro, valoare care include investitia aferenta constructiei fermei, precum si terenurile pentru productia agricola", a spus Iulia Dumitrescu, country manager al SC Jantzen Development.
Printre primii investitori danezi care au inceput sa cumpere terenuri in Romania se numara FirstFarms, grup care a achizitionat aproape 9.000 ha de teren agricol in apropiere de Buzau (4.114 ha), langa Timisoara (3.296 ha), in vecinatatea orasului Alexandria din judetul Teleorman (137 ha) si in Braila.
Grupul danez Agro Syd Invest a mizat pe potentialul imens al terenului romanesc si a intrat in posesia a peste 5.000 de hectare de teren agricol in urma unor tranzactii succesive cu proprietarii a 1.200 de terenuri individuale. Valoarea totala estimata ajunge la peste 20 de milioane de euro. Bugetul pentru achizitia de terenuri in Romania nu a fost confirmat insa de cumparator.
Terenul, ai carui vanzatori nu sunt cunoscuti, va fi utilizat pentru dezvoltarea de parcuri eoliene, in scopul productiei agricole si ca teren pentru investitii, potrivit consilierilor Agro Syd Invest.
Potrivit informatiilor din piata, acestor companii li s-a adaugat si Dangro Invest, o companie specializata in productia de cereale, care deja a cumparat 5.000 de hectare de teren agricol. Suprafata este exploatata prin intermediul firmei Roda Plus, inregistrata in 2007 in Satu Mare, radiata ulterior si trecuta in judetul Timis.
In urma cu doi ani, compania nu a desfasurat niciun fel de activitate, dupa cum a declarat la Registrul Comertului. 
Dangro Invest este "o companie de investitii specializata in domeniul productiei agricole si in achizitii de terenuri agricole din Europa de Est, precum si in alte activitati conexe agriculturii.
Activitatea Dangro Invest se concentreaza pe cultivarea plantelor, dar compania incearca sa isi utilizeze potentialul terenurilor pentru energia eoliana", dupa cum este descrisa pe site-urile locale de recrutari, unde a postat anunturi de angajare pentru inginer agronom, contabil sau asistent manager general.
La nivel international, danezii mizeaza pe productia agricola din tari ca Polonia sau Romania.
Companiilor din Danemarca interesate de terenurile din Romania li se alatura olandezii, nemtii, israelienii sau italienii care au investit in ultimii ani in agricultura sau pur si simplu au achizitionat terenuri in sens speculativ.
Ultimele miscari pe aceasta piata au fost realizate intre straini, italienii fiind printre cei mai importanti vanzatori de suprafete agricole in aceasta perioada.
Spre exemplu, concernul Ingleby din Danemarca a preluat companiile Campo d'Oro si Cinque Stelle Venete din judetele Timis si Caras-Severin, infiintate de catre doi investitori italieni. Campo d'Oro, infiintata de italianul Giovani Roncato, exploateaza 3.000 de hectare in Timis, in timp ce Cinque Stelle Venete, pe care a achizitionat-o de la Mario Mari, lucreaza o suprafata de putin peste 1.000 de hectare. Ingleby nu a dorit sa ofere nicio alta informatie, rezumandu-se sa afirme: "Nu discutam si nu comentam niciodata achizitiile noastre in presa".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO