Companii

Danezii de la FirstFarms au mai cumparat 1.400 ha

28.07.2008, 18:57 79

Compania daneza FirstFarms, cu activitati in domeniul agricol si al cresterii animalelor a incheiat un acord pentru achizitia companiei cu capital italian Agrisole Bucuresti, care are date in arenda peste 1.400 de teren agricol in sudul tarii.
"La inceput, activitatea Agrisole se baza pe cultivarea de cereale, dar in ultimul timp faceam doar achizitii de terenuri. Actionarul majoritar al companiei este italian si nu a mai vrut, mai ales din cauza varstei inaintate, sa continue afacerile cu terenuri in Romania", a declarat reprezentantii Agrisole, companie infiintata in 2002.
Potrivit datelor furnizate pe siteul Registrului Comertului, compania Agrisole este administrata de cinci investitori italieni, pachetul majoritar, de 65%, fiind detinut de Vicenzo Cappellini.
Cele 1.400 ha de teren agricol, care pana acum au fost date in exploatare in arenda, sunt situate pe raza comunei Surdila Greci, langa Faurei, in judetul Braila. Terenul se afla la 80 de kilometri departare de Bucuresti, ceea ce il plaseaza intr-o zona cu potential ridicat. Potrivit specialistilor in domeniu, pretul mediu al unui hectar de teren agricol din judetul Braila ajunge la aproximativ 3.000 de euro.
"Tinand cont de faptul ca este vorba de suprafete mari, comasate, pretul la hectar poate depasi 2.000 de euro si poate urca pana la 3.000 de euro. Compania daneza a inceput sa faca achizitii si in judetul Timis, este cunoscut faptul ca sunt foarte bine cotati din punct de vedere financiar, de aceea exista o presiune in ceea ce priveste pretul cu care achizitioneaza terenuri", spune Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania. Asadar, pretul de achizitie al te-renurilor detinute de Agrisole s-ar putea situa intre 3 milioane de euro si 4,2 milioane de euro. FirstFarms anunta an-terior ca pretul mediu de achizitie al unui hectar de teren a fost de 2.200 de euro, dar ca acesta a variat in functie de zona si de suprafata totala achizitionata. Reprezentantul Agrisole nu a comentat valoarea tranzactiei, dar a specificat ca vanzarea companiei depaseste 3 milioane de euro.
Agrisole este a doua companiei pe care FirstFarms o achizitioneaza, urmand sa cultive in anul agricol 2008 - 2009 aproape 1.000 de hectare, operatiune care va aduce danezilor, in 2009, un profit EBIT (inainte de calcularea dobanzilor si impozitelor) de 1,9 milioane de coroane daneze (254.000 de euro).
In decurs de un an FirstFarms a reusit sa achizitioneze peste 7.500 ha de teren agricol in Romania. Prima companie achizitionata a fost Cistapibe, care activa in sectorul agricol si detinea 800 de hectare de teren, situate in partea de vest a Romaniei, la aproximativ 800 de kilometri de Bucuresti.
Din suprafata totala pe care o detine, FirstFarms va cultiva in urmatorul an agricol aproximativ 4.000 de hectare. Cele mai profitabile culturi sunt in momentul de fata culturile de grau, rapita sau porumb, cele din urma fiind foarte cautate pentru productia de biocombustibili. Mai mult de atat, seceta care a afectat anul trecut productia de cereale, a determinat o criza la nivel mondial cu repercusiuni in pretul de achizitie al cerealelor. Tinand cont ca sfarsitul lunii iulie coincide cu perioada recoltarii la culturile de grau si rapita, pretul cu care se vand aceste cereale ajunge la 200 de euro/ tona, respectiv 460 de euro/tona.
Terenurile pe care le administreaza in prezent compania daneza sunt situate in apropiere de Buzau (4.114 ha), langa Timisoara (3.296 ha) si in vecinatatea orasului Alexandria din judetul Teleorman (137 ha).
Majoritatea jucatorilor din segmentul agricol, care se ocupa cu productia de cereale, au ca principala strategie achizitia de terenuri agricole pentru a-si mari suprafetele in exploatare. Romania are o suprafata agricola de 14,7 milioane de hectare, dintre care doar zece milioane sunt ocupate cu terenuri arabile. Principala problema pentru producatorii agricoli, este, in momentul de fata, fragmentarea suprafetelor destinate cultivarii cu cereale.
Principalii producatori sunt Racova Agro Pan Grup din Vaslui, companie detinuta de Adrian Porumboiu, TCE 3 Brazi, controlata de omul de afaceri Culita Tarata, Comcereal Dolj a lui Mihai Anghel si InterAgro administrata de Ioan Niculae. Cumulat, toate aceste companii agricole lucreaza peste 213.000 hectare de teren agricol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO