Companii

De ce costă un city break la Iaşi mai mult decât unul în Viena sau Praga?

De ce costă un city break la Iaşi mai mult decât unul în Viena sau Praga?

Preţurile biletelor de avion spre Iaşi, Praga şi Viena sunt apropiate deşi distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi cu avionul este de circa 313 km, faţă de 855 km din capitala României spre Viena şi 1.000 km spre Praga

Autor: Mirabela Tiron

28.11.2011, 22:35 3085

"Evadează într-un city break şi descoperă poveştile unice ale oraşelor din România", acesta este mesajul transmis de Ministerul Turismului într-un spot audio din campania de promovare demarată anul acesta pentru creşterea nu­mărului de turişti care îşi petrec vacanţa în ţară.

Iaşiul este unul dintre aceste oraşe în care Ministerul Turismului îi invită pe români în city break (vacanţă ce permite vizitarea unui oraş pe o durată scurtă de timp - de obicei în wee­kend).

Dar un city break în Iaşi, care include transport cu avionul şi două nopţi de cazare la un hotel de trei stele pe perioada weekendului, costă mai mult decât un city break la Viena sau la Praga. Nu numai că ofertele pentru Iaşi se găsesc foarte greu pe internet, dar acestea au şi preţuri mai mari decât cele în capitala Austriei sau a Cehiei.

Pe site-urile companiilor aeriene sau ale agenţiilor de turism locale sunt pro­movate în special vacanţele de weekend în capitalele europene.

Preţul unui city break care include bilet de avion dus-întors pe Bucureşti-Iaşi şi două nopţi de cazare la un hotel de trei stele din Iaşi este de 200 euro, faţă de 165 de euro-199 de euro la Viena sau 191 de euro-199 de euro la Praga, pachete ce includ serviciile menţionate mai sus.

Şi dacă rezervi singur bilet de avion şi cazare este mai scump la Iaşi

City break-ul la Iaşi este mai scump nu doar dacă se achiziţionează prin agenţie de turism, ci şi dacă fiecare turist îşi rezervă singur biletul de avion şi cazarea.

ZF a simulat realizarea unui astfel de pachet pentru a vedea la cât se ridică preţul.

Astfel că pentru perioada de călătorie 17-19 februarie 2012 tariful biletului de avion dus-întors pe Bucureşti-Iaşi este de 122,7 euro cu compania Tarom (singura care operează zboruri în perioada selectată).

Cel mai ieftin bilet de avion pe Bucureşti-Viena în perioada mai sus men­ţio­nată costă 126 de euro cu Austrian Airlines, iar pentru Praga 137 de euro cu Czech Airlines (singura com­panie cu zboruri spre Praga).

Preţurile la biletele de avion sunt apropiate deşi distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi cu avionul este de circa 313 kilometri, faţă de 855 de kilometri din capitala României spre Viena şi 1.000 de kilometri spre Praga.

Şi tarifele la cazare poziţionează Iaşiul deasupra marilor capitale europene.

Tariful pentru două nopţi la un hotel de trei stele în Iaşi este de 79 de euro (cel mai mic tarif de pe site-ul de rezervări booking.com), faţă de 68 de euro la Viena şi 54 de euro la Praga.

Adunând costurile cu transportul şi cazarea, rezultă că un city break în februarie la Iaşi costă 201,7 euro, faţă de 194 de euro la Viena şi 191 de euro la Praga.

Nu vând online "city break" în oraşele din ţară, ci doar la cerere

"Nu avem oferte prefabricate de city break pentru oraşele din ţară pe care să le promovăm online, aşa cum sunt pentru capitalele europene. Acestea se fac doar la cererea clientului. Sunt români care vin în agenţii şi solicită un pachet de două zile într-un oraş mare din ţară", a spus Noemi Hagan, purtătoarea de cuvânt a agenţiei de turism Eximtur din Cluj-Napoca, una dintre cele mai mari agenţii de pe piaţă specializate pe vacanţe interne.

Pe site-ul Eximtur sunt promovate în special destinaţiile externe pentru sejururi city break. Singurele pachete pe România prezintă doar servicii de cazare, fără transport cu avionul.

Agenţiile obţin discounturi mai mari în străinătate, unde sunt comenzi mai mari

"City-break în Iaşi este mai scump decât un se­jur ce include aceleaşi servicii în Viena sau Praga. Cred că la un city break vândut pentru des­tinaţia Iaşi, cu transport cu avionul, vindem peste zece vacanţe la Viena", susţine Florin Băr­hă­lescu, directorul general al agenţiei de tu­rism Icar Tour din Iaşi. La agenţia pe care o con­duce, preţul unui pa­chet de nouă nopţi în Iaşi, cu cazare la un ho­tel de trei stele şi mic de­jun inclus, este de 270 de lei (62 euro) de per­soa­nă. La acest preţ se adaugă costul de 138 de euro cu biletul de avion dus-întors pe Bu­cureşti-Iaşi cu Tarom şi taxele de aeroport. În total, un sejur de două nopţi în Iaşi ajunge la 200 euro de persoană.

"Pentru o sumă mai mică pot trimite turiştii în Viena sau Praga. De exemplu, la Praga preţul pachetului ce include aceleaşi servicii costă 199 de euro. Iar la Viena două nopţi de cazare cu transport cu Fly Niki costă 165 de euro", a declarat Florin Bărhălescu.

Mii de turişti merg în city break în capitale europene, doar câţiva în Iaşi

În perioada septembrie-noiembrie, agenţia Icar Tours a vândut doar 12 city-break la Iaşi cu avionul. "Dacă pe Iaşi am început să vindem pa­chete de tip city-break anul acesta, pe Viena şi celelalte capitale europene promovăm pa­che­te de trei ani", susţine el. Deşi "moda" vacan­ţe­lor city break s-a con­turat de mai bine de câţiva ani în regiune, ora­şele Iaşi, Timişoara, Cluj sau Con­stanţa, cu poten­ţial ca destinaţii de wee­kend, au rămas mult în urma marilor oraşe euro­­pene, care atrag mii de turişti la fiecare sfâr­şit de săp­tă­mână şi rotunjesc serios înca­să­rile operatorilor din turism.

Doar cazare, fără transport

Pentru prima dată, reţeaua hotelieră Ibis România, parte a grupului internaţional Accor, a lansat pachete de tip city break în Bucureşti.

Pachetele nu includ însă şi servicii de transport pentru turiştii din afara Capitalei.

Sejururile de weekend în Bucureşti propun vizitarea cluburilor din Bucureşti, a muzeului Antipa şi turul obiectivelor turistice de pe Calea Victoriei, timp de trei zile (două nopţi de cazare), pentru tarife ce variază între 62 de euro şi 76 de euro.

"Vrem ca Bucureştiul să devină o destinaţie de vacanţă atât pentru turiştii români din alte oraşe, cât şi pentru turiştii străini", a declarat Ioan David, directorul general al Ibis România. Hotelurile Ibis din România sunt deţinute de Radu Enache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO