Companii

De ce investesc in retail si nu in productie: Antreprenorii locali au simtit dusul rece din imobiliare, dar nu renunta in favoarea productiei

De ce investesc in retail si nu in productie: Antreprenorii locali au simtit dusul rece din imobiliare, dar nu renunta in favoarea productiei
07.10.2009, 00:00 68

"Deocamdata mai putem duce problemele si, fie bine, fie rau,mergem inainte deoarece de-abia am prins gustul imobiliarelor.Acestea sunt niste realizari care se vad usor si iti dau osatisfactie deosebita. Sunt multumit si cand vad ca mii de oamenitrec zilnic prin supermarketurile Primavara, iar 40.000-50.000 depersoane folosesc zilnic produsele fabricii de paine, dar nu secompara cu imobiliarele. Am oprit si pentru mine un apartament laultimul etaj al ansamblului construit in Ghencea."

Asa justifica apetitul pentru imobiliare al antreprenorilorlocali omul de afaceri Ion Avram, care controleaza afacereaPrimavara formata dintr-o fabrica de paine si o retea desupermarketuri si, mai recent, dintr-un ansamblu rezidential cu 470de apartamente construite in prelungirea Ghencea.

Mai profitabile

"Afacerea cu apartamente a fost bineinteles si mai profitabila.Vom trage linie insa la sfarsit", mai spune Avram, care a construitlocuintele pe terenul fostei fabrici, pe care a mutat-o pe soseauade centura a Capitalei.

Actualele vremuri sunt extrem de dificile, mai ales ca vanzarilede apartamente s-au redus puternic, motiv pentru care dezvoltatoriis-au vazut nevoiti sa reduca substantial preturile. Multi dintre eiprobabil s-au gandit la un moment dat "ce cautam in imobiliare",dar odata intrati, nu mai pot face cale intoarsa.

"Am inceput pregatirile pentru santierul de la Lujerului undevom reporni constructia. Santierul din Ghencea se va inchide inmaxim doua-trei saptamani", a continuat Avram.

Alti antreprenori locali s-au indreptat catre retail sau spatiide birouri, fie ca un start-up sau ca o noua divizie a unuibusiness existent, care s-a dovedit in multe cazuri mai profitabildecat domeniul de activitate initial.

"Pentru noi afacerea imobiliara a fost o diversificare aactivitatii, in conditiile in care nu am renuntat la partea deconfectii, ci tocmai am inaugurat o hala noua, in afara orasului(Timisoara - n.r.), unde continuam sa facem angajari deoarece dupafoarte multi ani exista forta de munca disponibila. Criza nedovedeste ca diversificare a fost pasul corect, deoarece pietelepot avea traiectorii diferite si te simti mai confortabil cand tepoti sprijini pe doua picioare", a declarat Ovidiu Sandor,presedintele firmei Modatim Investments.

Firma timisoreana a construit doua cladiri de birouri inapropierea Pietei 700 din capitala Banatului, in care a atraschiriasi precum Alcatel, IBM, UniCredit, Microsoft,PricewaterhouseCoopers, Pro TV sau NNDKP, care au ocupat inproportie de 95% spatiile cladirilor.

O afacere in productie presupune mult mai multecunostinte

In aceste conditii, compania va continua cu constructia unei atreia cladiri, cu o suprafata inchiriabila de 9.500 de mp, careimplica o investitie de 11 milioane de euro, din care 8 mil. euroau fost obtinuti printr-un credit bancar.

"Cu afacerea imobiliara avem un randament mai bun decat cel dinindustrie, dar este greu de prezis care din aceste piete va fi maivolatila in viitor. Exista o presiune pe costurile de productie,dar si pe chiriile spatiilor de birouri, unde insa avem contractepe termen lung", mai spune Sandor.

Pe partea de confectii, ModaTim lucreaza in special pentrupietele din Anglia, Germania si Belgia. Pe de alta parte, costurilemai mici din constructii la ora actuala mentin atractivitateapietei imobiliare, desi creditele bancare s-au scumpit, anulandpractic acest efect.

"Orice afacere in industrie presupune mult mai multe cunostintedecat in imobiliare. Pentru a face industrie trebuie sa intelegiprocesele tehnologice, in timp ce in imobiliare, din cei7.000-8.000 de investitori, nu stiu cati sunt ingineri inconstructii. Eu si partenerul meu am intrat in imobiliare deoareceaveam cunostinte despre intreg lantul, de la obtinerea finantariipana la obtinerea de venituri prin inchirierea spatiilor sauvanzarea apartamentelor", explica si Bogdan Nastase, unul dintreactionarii firmei RAMS.

Nastase, care a lucrat pentru circa sase ani in cadrulPricewaterhouseCoopers, detine alaturi de Sergiu Ioanovici haleindustriale cu o suprafata de 35.000 mp in zona Republica, unde aconstruit si o cladire de birouri cu o suprafata inchiriabila de12.000 de metri patrati.

In plus, firma a construit si circa 125 de apartamente in zonaRepublica si in Tineretului, din care 65 vor fi destinateinchirierii.

"Urmatorul pas il vad in servicii. Mi se pare interesanta parteade arhivare a documentelor si mi se pare o afacere pe termen lung.In plus, ca toata lumea, cred ca vom investi pe bursa, dar pepietele externe, deoarece va urma o perioada de crestere", maispune Nastase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO