De ce trebuie să plătim analizele pentru copii. Cum ajunge un exudat faringian decontat cu 15 lei de CNAS să coste 55 de lei în laboratoarele private

20 apr 2017 Autor: Mirabela Tiron

Un părinte trebuie să scoată din buzunar între 38 de lei şi 55 de lei pentru un exudat faringian (cu antibio­gra­mă la nevoie), deşi CNAS decontează această analiză cu 15,29 lei. Pentru analizele de calciu seric total părintele va plă­ti între 11 şi 15 lei la privat, deşi CNAS decontează această analiză cu 5,37 lei.

„Statul nu este responsabil când vine vorba de sănă­ta­tea copiilor, de accesul lor  la serviciile medicale. Nu are gri­jă de copii, în afară de vaccinuri nu există programe de pro­tecţie a copilului, programe pentru eradicarea anu­mitor boli. Noi propunem eliminarea plafoanelor pen­tru analize medicale, pentru un set definit de analize de depis­ta­re precoce a anumitor afecţiuni, aşa cum s-au eliminat pla­foanele la medicamentele compensate“, a spus Vasile Barbu, preşedintele Aso­ciaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor din România.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani pot să bene­fi­cieze gratuit, anual, de investigaţii paraclinice - analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie. În realitate, deşi primesc acest bi­let de trimitere, părinţii se văd nevoiţi să scoa­tă bani din buzunar pentru analizele copiilor dat fiind că nu găsesc un loc liber în laboratoarele private pentru efectuarea investigaţiilor din cauză că fondurile se epuizează în primele zile ale lunii.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.04.2017

 
Cuvinte cheie:
cnas
, decontare
, analize
, copii
, costuri
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide