Companii

De neconceput. România, grânarul Europei, a ajuns să importe cereale din Ungaria şi Bulgaria. "Cu siguranţă România nu are nevoie să importe cereale, ceea ce vedeţi pe cifre este marfa importată de traderi şi reexportată către alte destinaţii"

Autor: Roana Rotaru

07.12.2017, 00:07 2532

România a importat anul trecut 3,3 mil. tone de cereale, în valoare de 592 mil. euro din ţări care au producţii de cereale la jumătate faţă de România, cum ar fi Ungaria, Bulgaria sau Slovacia, potrivit datelor Eurostat.

„Cu siguranţă România nu are nevoie să importe cereale, ceea ce vedeţi pe cifre este marfa importată de traderi şi reexportată către alte destinaţii“, a declarat pentru ZF traderul Sergiu Gorban, proprie­tarul com­paniei Transyl­vania Invest din judeţul Arad, un busi­ness de circa 27 mil. euro în 2016.

Mihai Angel, proprie­tarul Cerealcom Dolj, cel mai mare trader român de cereale, explică că sunt cazuri când importurile de cereale nici nu ajung pe teritoriul României.

„Noi am avut de onorat contracte de orz şi pentru că nu a mai fost orz în România, am adus din Rusia şi l-am revândut. Asta nu înseamnă că l-am importat în România. Importul înseamnă vămuire. Âla nu a trecut prin România“, a spus el.

România a importat în 2016 cereale la un preţ mediu de 181 euro pe tonă şi a exporat la un preţ mediu de 178 euro pe tonă, potrivit calculelor ZF bazate pe datele Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO