Companii

Decizia ANAF pentru persoanele care obţin venituri din chirii şi reziliază contractul în cursul acestui an fiscal

Decizia ANAF pentru persoanele care obţin venituri din...

Autor: Raluca Ghinea

27.05.2015, 14:38 7872

"În cazul rezilierii, în cursul anului fiscal 2015, a contractelor încheiate între părţi, în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, începând cu 1 iunie 2015 organul fiscal competent recalculează plăţile anticipate, (...) la cererea contribuabilului, pe bază de documente justificative", se arată într-un proiect de ordin al preşedintelui ANAF.

Potrivit ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea legii Codului Fiscal, persoanele cu contracte de chirie au posibilitatea în cazul rezilierii acestora, în cursul anului fiscal, să beneficieze de recalcularea plăţilor anticipate efectuate pentru impozitul datorat, în cazul în care chiria reprezintă echivalentul în lei a unei sume în valută.

Pentru aceasta, contribuabilul trebuie să depună la Fisc actele care dovedesc rezilierea contractului atunci când solicită recalcularea impozitului datorat.

Determinarea venitului anual pentru aceste situaţii se efectuează pe baza cursului de schimb al pieţei valutare, comunicat de BNR, din ziua precedentă celei în care se emite decizia de impunere, impozitul fiind final.

ANAF intenţionează prin proiectul de ordin să modifice procedura pentru revizuirea acestor plăţi anticipate, astfel încât dispoziţiile legale să fie aplicate unitar de către toate administraţiile fiscale, iar procesul de administrare să aibă o operativitate mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO