Companii

Decizie soc: Wienerberger inchide cele mai mari fabrici

03.06.2009, 00:00 351

Wienerberger-Sisteme de Caramizi, subsidiara locala a celui mai mare producator de caramizi din lume, Wienerberger, va inchide pentru o perioada nedeterminata doua dintre cele trei fabrici ale companiei, din localitatile Gura Ocnitei (judetul Dambovita) si Tritenii de Jos (judetul Cluj), desi perioada de vara a fost in ultimii ani cea mai activa pentru piata constructiilor.

In cele doua fabrici lucreaza circa 120 de angajati care vor fi trimisi in somaj tehnic, potrivit informatiilor din piata. Compania a acumulat de la inceputul anului numeroase stocuri de caramizi, odata cu scaderea brusca a consumului de materiale de zidarie in primele patru luni ale anului, cu circa 30-40% fata de perioada similara a anului trecut.
Decizia a luat prin surprindere jucatorii din piata, mai ales ca Wienerberger a inceput in urma cu o luna o campanie de promovare a noilor produse si de reducere a preturilor. Potrivit sursei citate, fabricile inchise vor relua activitatea cand vor fi vandute stocurile acumulate, insa avand in vedere ca piata locuintelor este in continuare blocata, fabricile ar putea relua productia anul viitor.
Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Wienerberger nu au dorit sa ofere nicio informatie, insa au precizat ca vor prezenta in curand mai multe detalii referitoare la Romania.
Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi de pe piata locala, va mentine deschisa fabrica de la Sibiu, datorita pozitiei strategice in care se afla din punct de vedere logistic. Compania a realizat anul trecut venituri de 73 mil. euro, in crestere cu circa 13% a cifrei de afaceri, echivalentul a 3% din veniturile grupului.
De altfel, Wienerberger a inregistrat o scadere puternica a vanzarilor in Romania, Ungaria sau Rusia in primul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand inregistra cresteri record si era principalul motor de crestere al Wienerberger in Europa Centrala si de Est (ECE). Scaderea businessului in ECE survine intr-un moment in care veniturile totale ale grupului au scazut cu circa 37% in primul trimestru, pana la 360 mil. euro, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Principalii competitori ai companiei, Ceramica Iasi, Siceram Sighisoara sau Cemacon Zalau, au inregistrat la randul lor scaderi puternice in primul trimestru, pe fondul blocarii pietei imobiliare.
Veniturile totale ale Wienerberger, la nivel mondial, au scazut anul trecut cu 2%, la 2,43 mld. euro, iar profitul net a coborat cu 65%, la 103,3 mil. euro, afectat inclusiv de costuri de restructurare de 55 mil. euro si pierderi de 16,7 mil. euro ca urmare a reevaluarii negative a activelor intangibile.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO