Companii

Declinul industriei auto continua. 1000 de joburi restructurate in Timis

25.05.2009, 00:00 158

Producatorii de componente auto din judetul Timis, una dintre zonele cu cea mai mare dezvoltare in acest sector, au concediat in cursul lunii mai 1.000 de persoane din lipsa comenzilor pentru industria auto.

In judetul Timis lucrau anul trecut circa 30.000 din cei 200.000 de oameni angajati in sectorul auto. Potrivit datelor furnizate pana in prezent de AJOFM Timis, in primul semestru al anului au fost disponibilizate circa 10% dintre persoanele care lucreaza in sector. Cum jucatorii din industria auto nu intrevad solutii de insanatosire rapida a industriei, companiile din Timis vor urma sa aplice acelasi program si in celelalte doua luni de vara, in care vor ramane fara locuri de munca inca 755 de oameni.
Compania cu cea mai mare restructurare a organigramei in luna mai a fost, ca si in lunile trecute, tot producatorul de tapiserii auto EYBL Automotive, care a concediat 244 de angajati, potrivit datelor AJOFM.
Austriecii de la EYBL au inceput programul de reducere a personalului inca de la inceputul anului, cand din cei 1.750 de angajati urmau sa fie concediati circa 1.000 in termen de trei luni. Decizia a fost luata dupa ce anul trecut compania a raportat pierderi de 46 mil. euro la fabricile din Romania si Ungaria. In urma continuarii unui trend al vanzarilor slabe de automobile la nivel european, EYBL a suplimentat in Romania campania de concedieri, astfel ca la jumatatea anului cele doua fabrici, cea de tapiserii auto si de imbracare a volanelor in piele din localitatea Deta, vor avea circa 500 de angajati.
In acelasi timp exista si companii care profita de disponibilizarile realizate de concurenta, indiferent de judet. Producatorul Takata Petri, care detine fabrici in Arad si Sibiu, a anuntat 200 de angajari pana in iulie, primii urmand sa vina din cadrul fostilor oameni ai competitiei.
„Am revenit la un nivel bun, astfel ca lucram si sambata. Acum, avem nevoie de oameni, iar acestia 200 ii vom gasi ceva mai usor decat inainte, pentru ca sunt companii precum Zumtobel sau Leoni care au dat afara. Sunt oameni instruiti, care aduc valoare adaugata", a spus Adrian Popescu, director general al Takata Petri Arad.
Pe locul secund in topul listei companiilor ce au continuat disponibilizarile in luna mai se afla si germanii de la Kromberg & Schubert, care isi reduc volumul personalului angajat cu 137 de posturi. Anterior, compania, la fel ca si EYBL, a mai desfasurat o campanie de restructurare, in care au concediat 270 de oameni. La finalul lunii mai Kromberg & Schubert va avea aproximativ 2.500 de angajati.
Cele mai importante disponibilizari in iunie urmeaza sa fie realizate de Delphi Packard. Compania detine doua fabrici in Sannicolau Mare si in Ineu, care produc seturi electrice pentru automobile, componente si cablaje, si al caror personal va fi redus cu inca 344 de angajati in iunie. Numarul angajatilor a fost redus si in 2008 de la 10.000 la 7.400. Delphi a notificat insa AJOFM Timis cu privire la inca o runda de restructurari, ce va avea loc in august si va reduce numarul angajatilor cu inca 380. Compania mai detine in Romania, pe langa cele doua fabrici, o unitate de productie si de cercetare dezvoltare in Iasi, care apartine de divizia Diesel Systems. In cazul acestui business nu s-au anuntat restructurari, fabrica fiind inca in faza de dezvoltare. Prima etapa a investitiei de 100 mil. euro din Iasi urmeaza sa fie finalizata in toamna acestui an.
Cea mai grava situatie, din punct de vedere social, a fost constatata de AJOFM Timis in cazul producatorului german de cablaje Jurgenhake, care a anuntat in urma cu o luna falimentul si va concedia toti cei 141 de angajati.
Producatorul de echipamente electrice Flextronics Romania va concedia in iunie 135 de angajati, iar pentru luna august a programat inca 365.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO