Deficitul de forţă de muncă din România va umple hotelurile cu angajaţi importaţi din străinătate

11 iun 2017 Autor: Mihaela Pascari

Un ospătar care aplică pentru un job în străinătate poate primi un salariu net cuprins între 850 şi 2.300 de euro pe lună, aceasta fiind poziţia din domeniul HoReCa pentru care se pot obţine cele mai mari salarii în alte ţări

Laura Pătru, Bacolux Hotels: „Sunt foarte puţini candidaţi care vin să se angajeze, dintre ei foarte puţini sunt calificaţi sau bine pregătiţi pentru job“.

La începutul sezonului estival, angajatorii din do­me­niul ospitalităţii se plâng din ce în ce mai mult că nu găsesc ospătari, bucătari, recep­ţio­neri sau cameriste. Pentru a rezolva par­ţial criza de personal, unele companii au în­ceput să importe forţă de muncă din străinătate, iar alte­le creează şcoli profesionale pentru a-şi pregăti viitorii an­gajaţi, după modelul companiilor din automotive. „Problema forţei de muncă nu este doar a grupului nos­tru, este o provocare cu care se confuntă angajatorii la nivel naţional. Sunt foarte puţini candidaţi care vin să se angajeze, dintre ei foarte puţini sunt calificaţi sau bine pre­gătiţi pentru job“, a spus Laura Pătru, marketing ma­nager în cadrul grupului Bacolux Hotels, care deţine pa­tru hoteluri în Craiova, Băile Herculane şi Buşteni. Într-un interviu recent, Călin Ile, reprezentantul Fe­deraţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) şi direc­torul general al hotelului Ibis Gara de Nord, spunea că angajatorii din tursim în următorii ani vor fi deter­minaţi să îşi umple restaurantele, hotelurile sau bucă­tări­ile cu angajaţi importaţi din străinătate. De asemenea, el spunea că angajatorii din cele peste 100 de hoteluri care fac parte din FIHR se plâng că nu reu­­şesc să îşi ocupe poziţiile deschise, iar principalul mo­tiv pen­tru care s-a ajuns în această situaţie este migraţia românilor.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.06.2017

 
Cuvinte cheie:
angajatori
, incepere
, sezon
, angajati
, national
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide