Companii

Deja se vede efectul legii dării în plată. Cartierul din Bucureşti unde preţurile la locuinţe au scăzut cu 10.000 de euro de la o lună la alta

Deja se vede efectul legii dării în plată. Cartierul...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

07.05.2016, 00:06 17319

Locuinţele din zonele bucureştene 13 Septembrie, Dristor şi Drumul Taberei s-au ieftinit în luna aprilie, comparativ cu martie, astfel că preţul mediu al unui apartament vechi în Capitală a ajuns luna trecută la 78.350 de euro, cu 550 de euro mai puţin decât în martie, potrivit indexului imobiliar al ZF, realizat în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker, pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic.

Astfel, un apartament în zona 13 Sep­tembrie costa în aprilie 72.000 de euro, cu 8.000 de euro mai puţin decât în martie. Pentru o locuinţă în Dristor, un cum­părător plătea luna trecută 67.000 de euro, faţă de 77.000 de euro cu o lună în urmă, iar preţul unui apartament în Drumul Taberei a coborât de la 68.000 la 63.000 de euro.

Cei mai mulţi oameni nu pot vedea unde este ascuns lunetistul. Voi îl vedeţi?

Cum arată vila lui Leonardo DiCaprio din Palm Springs care poate fi închiriată cu 4.500 $ pe noapte? Galerie Foto

La polul opus, creşteri ale preţurilor au fost înregistrate în zonele Berceni, Crângaşi, Iancului şi Vitan Mall.

Legea dării în plată, care a fost promulgată săp­tă­mâna trecută, ar putea schimba în pe­rioa­da următoare com­portamentul de cum­părare al românilor, după cum spun re­prezentanţii pieţei.

„Deocamdată nu ştim dacă toate insti­tuţiile finanţatoare vor majora avan­su­rile pentru creditele ipotecare, iar cele care nu au făcut acest lucru până în pre­zent vor avea capacitatea de a absorbi ce­re­rea pentru credite ipotecare. Tran­zacţiile încheiate prin finanţări ipotecare re­prezintă, potrivit datelor noastre, apro­xi­mativ 30% din piaţa rezidenţială, iar dacă toate băncile vor majora avansurile so­licitate la creditele ipote­care, ceea ce încă nu ştim, această cerere va amâna achi­ziţia sau se va orienta către alte seg­mente de piaţă - aproximativ 50% din tran­zacţiile de pe segmentul middle market sunt încheiate printr-o finanţare ipo­tecară, în timp ce peste 80% din tran­zacţiile de pe segmentul mass market sunt încheiate prin Prima casă“, spune Ga­briel Voicu, director New homes în ca­drul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Cele mai bune oraşe în care să locuieşti. Din top 10, şapte sunt europene. Galerie FOTO

Cum arată cel mai mare adversar al Daciei Logan. Galerie FOTO

Cele mai scumpe apartamente vechi se găsesc în continuare în zonele Aviaţiei, Victoriei şi Unirii, unde pre­ţurile variază între 115.000 şi 127.000 de euro.

Faţă de luna aprilie a anului trecut, creş­terea preţului mediu pentru un apartament vechi este de 1.650 de euro, adică un avans de 2,15% în douăspre­zece luni.

În ceea ce priveşte locuinţele noi, la nivel naţional vor fi finalizate în acest an peste 30.000 de locuinţe în proiecte rezidenţiale amplasate în marile oraşe, cele mai dezvoltate pieţe regionale fiind Cluj Napoca (peste 3.500 de livrări, incluzând şi Floreştiul), Sibiu (aproximativ 3.500 de locuinţe noi vor fi terminate în 2016), Constanţa (peste 2.000 de unităţi în construcţie) şi Braşov (aproximativ 1.750 de livrări programate pentru 2016), potrivit datelor transmise de compania Coldwell Banker Affiliates of Romania, activă pe piaţa de consultanţă imobiliară.

Un alt exemplu putem vedea în cartierul Berceni, unde preţurile cerute au crescut cu 5.000 de euro din martie în aprilie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO