Companii

Deloitte: 95% dintre grupurile multinaţionale prezente în România cred că vor fi mai expuse controalelor fiscale în viitor

Deloitte: 95% dintre grupurile multinaţionale prezente...

Autor: Roxana Rosu

26.09.2017, 10:28 177

Marea majoritate a grupurilor multinaţionale prezente în România (95%) cred că vor fi mai expuse controalelor fiscale în viitor şi 68% anticipează că va creşte riscul ca ANAF să facă ajustări ale preţurilor practicate în tranzacţiile intragrup în cadrul controalelor ca urmare a implementării directivei europene privind raportarea obligaţiilor în fiecare ţară, arată un sondaj realizat de Deloitte România în perioada august-septembrie.

”Atenţia sporită a autorităţilor fiscale pentru structurile fiscale implementate de grupurile multinaţionale, accentul tot mai mare pe controale fiscale şi volumul crescut de cerinţe de raportare în zona preţurilor de transfer sunt principalele aşteptări ale mediului de business în România. Concluziile sunt similare cu cele constatate la nivel global”, a spus Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice Deloitte România.

De asemenea, 58% dintre reprezentanţii au aflat atât de proiectul BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), cât şi de măsurile pe care le-a adoptat sau urmează să le adopte România ca membru asociat. În plus, 42% au efectuat până acum o analiză a impactului planului împotriva erodării bazei impozabile şi a mutării artificiale a profiturilor în alt stat asupra activităţii companiei.

Potrivit Deloitte, dintre cei care au efectuat analiza, 50% consideră că vor avea obligaţii de raportare suplimentare, 17% se aşteaptă la o creştere a impozitului pe profit datorat şi 13% anticipează o dublă impozitare a unor venituri.

În opinia respondenţilor, cele mai afectate categorii de tranzacţii intra-grup de proiectul BEPS vor fi: prestarea de servicii (38%), furnizarea de know how şi alte drepturi de proprietate intelectuală (18%) şi finanţarea (13%)

„Creşterea transparenţei fiscale va avea impact asupra tuturor companiilor. Autorităţile fiscale vor avea acces tot mai mare la informaţiile financiare şi fiscale ale tuturor entităţilor din cadrul unui grup. Este vorba inclusiv de informaţiile pe care le raportează societăţile mamă în jurisdicţiile de rezidenţă despre filialele / sediile lor permanente din România. Informaţiile vor fi utilizate în cadrul analizelor de risc pentru efectuarea controalelor fiscale. Din acest motiv, consider că grupurile de companii cu prezenţă în România ar trebui să analizeze toată structura de business astfel încât să se asigure că se conformează regulilor fiscale în continuă schimbare atât la nivel local, cât şi internaţional”, a concluzionat Dan Bădin.

În luna iulie, reţeaua globală Deloitte a publicat rezultatele unui studiu legat de iniţiativa BEPS a OECD şi “transformarea fiscalităţii”, la nivel global. România nu a fost inclusă în sondajul global şi pentru că nu era membru asociat al BEPS la momentul derulării sondajului. A dobândit această calitate la începutul lunii iunie 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO