Companii

Deloitte: Antreprenorii trebuie să-şi pregătească din timp succesorii dacă vor un exit

Deloitte: Antreprenorii trebuie să-şi pregătească din...

Autor: Radu Bostan

06.10.2015, 00:07 953
Antreprenorii români tre­buie să-şi pregătească din timp suc­cesorii la conducerea companiei, pentru că în cazul unei tranzacţii de exit, inves­ti­torii vor aprecia un manage­ment cre­dibil şi valoarea companiei va fi mai mare, spune Lars Wiechen, par­te­ner la firma de consultanţă Deloitte.

„De obicei, succesiunea devine o prioritate prea târziu. În cel mai fericit caz, te gândeşti cu mulţi ani îna­inte dacă ai pregătit o echipă ca­pabilă să preia în câţiva ani afa­cerea“, spune Wiechen, care co­ordo­nează echi­pa de evaluare şi modelare finan­ciară a Deloitte.

Exemple de abordări diferite vin din piaţa de servicii medicale private, care anul acesta este scena unor tran­zac­ţii. Wargha Enayati, fonda­torul Regina Maria, şi-a pregătit cu mult timp înainte un CEO, care a continuat să conducă afacerea şi după ce aceasta a fost preluată de un fond de private equity. În schimb, la con­ducerea MedLife se află în continuare un membru al familiei Marcu, fon­datorii companiei.

Tranzacţiile cu afaceri antre­prenoriale se vor înmulţi pe măsură ce fondatorii afacerilor înfiinţate în anii ‘90 ajung la vârsta la care vor să predea ştafeta unor noi proprietari.

Pe lângă pregătirea unui manage­ment credibil, antreprenorii trebuie să fie preocupaţi de calitatea rapor­tă­rilor financiare, transparenţa nefiind o povară, ci o condiţie pentru atra­ge­rea investitorilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO