Companii

Deloitte: Neîncrederea mediului de afaceri în evoluţia fiscalităţii s-a accentuat. 52% dintre investitori apreciază evoluţia sistemului fiscal în 2017 ca fiind negativă

Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România

Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România

Autor: Cristina Bellu

30.10.2017, 11:23 280

Deteriorarea percepţiei mediului de business asupra evoluţiei fiscalităţii din România s-a accentuat anul acesta, astfel că 52% dintre investitori apreciază evoluţia sistemului fiscal ca fiind negativă, faţă de 22% în 2015, potrivit unui studiu Deloitte.

În acelaşi timp, 46% dintre oamenii de afaceri sunt de părere că modificările legislative au în 2017 un impact major cu influenţe negative asupra afacerii lor, faţă de 30% în urmă cu doi ani.

“Observăm că în 2017 s-a înjumătăţit procentul celor care consideră că sistemul fiscal a evoluat pozitiv. Totodată, remarcăm că s-au diminuat destul de mult procentele celor care apreciază că modificările legislative duc la relaxare fiscală sau predictibilitate fiscală.”, spune Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România.

În opinia acestuia, deteriorarea percepţiei mediului de business este determinată nu atât de schimbări legislative sau majorări de fiscalitate, ci de modul în care s-au purtat discuţiile despre politicile fiscale în ultima vreme.

“Suntem preocupaţi de această accentuare a neîncrederii pentru că va afecta până la urmă deciziile de business privind deschiderea de noi afaceri, extinderea sau angajările şi, implicit, creşterea economiei româneşti care aduce bunăstare atât pentru companii, cât şi pentru angajaţii lor, deci pentru România în ansamblu.”

Studiul Deloitte mai arată că 15% dintre investitori apreciază în 2017 că sistemul fiscal a evoluat pozitiv cu modificări majore comparativ cu 32% în 2015, iar 22% sunt de părere că în 2017 sistemul fiscal a evoluat pozitiv cu modificări minore faţă de 43% în 2015.

În acelaşi timp, 19% dintre oamenii de afaceri arată că modificările legislative au impact major cu influenţe pozitive asupra afacerii lor în 2017 faţă de 30% în urmă cu doi ani.

În ceea ce priveşte modul în care au fost atinse obiectivele modificărilor legislative 62% consideră că modificările legislative au simplificat modul de calcul şi aplicarea taxelor faţă de 23% în 2015, 2% spun că modificările legislative au dus, în 2017, la relaxarea fiscală faţă de 28% în 2015, iar 3% cred că modificările legislative au atins, în 2017, obiectivul predictibilităţii sistemului fiscal comparativ cu 13% în 2015.

Deloitte România a întreprins, cu prilejul conferinţei anuale Taxnology, un sondaj privind percepţia mediului de business asupra evoluţiei fiscalităţii în 2017, la care au răspuns participanţii la eveniment, reprezentanţi ai unora dintre cei mai mari investitori din România.

Setul de întrebări a fost similar cu cel utilizat la sondajul din 2015.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO