Companii

Demografia companiilor romanesti: doua treimi din firme lucreaza cu mai putin de trei angajati

Demografia companiilor romanesti: doua treimi din firme lucreaza cu mai putin de trei angajati
29.10.2008, 14:35 302

Spre comparatie, in Franta, unde sunt circa 2,6 milioane de companii la o populatie de trei ori mai mare decat a Romaniei, adica o companie la aproape 25 de oameni fata de o companie la 35 de oameni pe piata romaneasca, doar 0,1% din companii functionau cu peste 250 de angajati si circa 76% companii cu mai putin de trei angajati, aproape aceeasi repartitie ca in Romania.

In randul companiilor nou infiintate anul trecut, cele mai multe activeaza cu mai putin de trei angajati.
Din cele aproximativ 96.000 de companii noi din 2007, circa 46% au declarat ca au zero angajati, 40% aveau unul sau doi angajati, iar restul de 14% aveau pana in 5.000 de angajati.
Altfel spus, au fost infiintate doar 43 de companii noi cu peste 250 de angajati si sub 5.000 de angajati, si nu s-a inregistrat nicio intreprindere cu mai mult de 5.000 de oameni.
Numarul mare de companii cu zero angajati este explicat prin avantul pe care l-au luat afacerile de familie si prin cresterea tranzactiilor imobiliare din ultimii ani, potrivit lui Cristian Ionescu, director general al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
"Companiile cu zero angajati pot fi afaceri mici de familie, cum ar fi o companie cu obiect de activitate in tamplarie sau o asociatie familiala. De asemenea, multe companii mici pot derula afaceri imobiliare", a spus el.
Peste 80% din intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) au angajat mai putin de cinci salariati anul trecut si doar circa 4% dintre ele au angajat peste 20 de persoane. IMM-urile si-au marit numarul de angajati anul trecut in medie cu 1,74 persoane pe firma fata de 2006, ceea ce reprezinta o crestere a numarului mediu de salariati pe intreprindere cu circa 8%, potrivit datelor din Cartea Alba a IMM-urilor din Romania 2008, lansata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
In medie, au fost angajate anul trecut in intreprinderi 4,67 de persoane si au parasit organizatia 2,93 persoane, rezultand un spor mediu de personal (diferenta dintre angajatii care au plecat si cei nou veniti) de 1,74 pe companie.
Dan Moga, proprietarul firmei Rivoli Food din Constanta, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 700.000 de euro din productia de sandwich-uri, spune ca la momentul in care a demarat afacerea in 2005, in companie lucrau doi angajati.
"Pe masura ce activitatea noastra s-a dezvoltat, am mai angajat doi oameni in companie, iar acum avem in jur de 30 de angajati la o productie de 3.000 de sandwich-uri pe ora", a spus el.
Dan Moga adauga ca pentru profitabilitatea afacerii nu conteaza foarte mult numarul de angajati, ci important este omul care ii coordoneaza pe ceilalti.
"Cel mai important nu este sa ai 30 de oameni in firma, ci o persoana capabila sa ii conduca, caci altfel ceilalti nu vor obtine rezultatele scontate", a precizat el. Moga a mai adaugat ca numai anul trecut a angajat 15 persoane, si ca a gasit un om potrivit dupa zece sau 14 zile de la postarea unui anunt.
"Au fost si concedieri pe care le-am facut anul trecut din cauza faptului ca unii angajati nu sunt seriosi la locul de munca", a spus el. Cea mai mare crestere procentuala de persoane nou angajate, 9,18%, a fost inregistrata de intreprinderile infiintate in ultimii 5 ani dupa criteriul anilor de activitate. "Numarul mediu de persoane nou angajate si sporul mediu de personal se amplifica proportional cu varsta firmelor", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIMMPR.
Din punct de vedere al zonei de activitate, cel mai mare procent de crestere al personalului de 13% au avut-o companiile din Bucuresti, dar in acelasi timp si cel mai mic numar mediu de noi angajati, respectiv in medie 3,6 angajati, totusi numarul foarte mare de microfirme din aceasta zona a fost reprezentativ pentru procentul mare de crestere al personalului.
Pe de alta parte, numarul mediu de angajati si sporul mediu de personal cresc cu dimensiunea companiilor. Astfel, micointreprinderile au inregistrat o crestere a numarului mediu de angajati cu 7,34%, intreprinderile mici cu circa 9,5% in timp ce firmele mijlocii cu 7,54%.
Daca grupam firmele pe regiuni de dezvoltare se observa ca intreprinderile din zona de nord-est detin cel mai mare numar mediu de persoane nou angajate, respectiv 13,57, iar organizatiile din regiunea de sud inregistreaza cel mai ridicat spor de personal de 7,22. Regiunea de nord-vest inregistreaza o scadere a numarului de salariati cu circa 1,6% iar frecventa plecarilor din companii o devanseaza pe cea a angajarilor.
"Oamenii vor continua sa plece din companii intr-un ritm constant in conditiile in care Romania a intrat in Uniunea Europeana si avem libera circulatie. Pe de alta parte, exista problema reconversiei profesionale, in sensul ca vom ajunge in situatia in care toti angajatii vor fi intelectuali iar pentru celelalte locuri nu vom avea oameni competenti", a declarat Cristian Ionescu, director general al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
Pe domenii de activitate, firmele din constructii se detaseaza de intreprinderile din celelalte domenii in ceea ce priveste numarul mediu de persoane nou angajate, respectiv 35,37, sporul mediu de personal fiind de 20,43, iar procentul de crestere a numarului mediu de salariati de 17%, evolutie datorata amplificarii activitatii din acest domeniu in ultimul an.
Companiile din servicii se situeaza pe ultimele locuri ca numar mediu de angajati, cam 2 angajati in medie, iar firmele din industrie detin ultima pozitie daca se ia in calcul evolutia procentuala a numarului mediu de persoane salariate, respectiv 5,34%.
Un alt antreprenor care activeaza in domeniul serviciilor de consultanta specializata pentru accesarea fondurilor europene, Cosmin Dragoi, a infiintat compania Cedinvest la inceputul lunii februarie.
"Am inceput cu 3 angajati in firma care ofereau servicii de consultanta. Toti trei au plecat la alte firme pe parcurs, iar acum lucram cu 8 angajati. Fluctuatia este destul de mare. Oamenii care vin, stau sase luni in companie, dupa care pleaca la o alta firma", a spus el.
Dragoi mai spune ca trebuie sa fii prudent cand decizi sa aduci oameni in companie pentru ca acestia reprezinta practic cea mai mare cheltuiala pe care o are o firma.
"Cresterea numarului de angajati trebuie sa aiba loc in momentul in care compania intentioneaza sa se dezvolte. De exemplu, noi vom mai aduce anul acesta patru oameni in firma pe noul departament de proiectare", a declarat el. In plus, oamenii competenti sunt foarte greu de gasit, de unde alte costuri pentru recrutarea acestora.
Numarul total de companii care au depus situatii financiare in anul 2007 s-a ridicat la aproximativ 618.000 de firme, fata de circa 570.000 de firme care depuneau bilantul pe anul 2006.
In plus, pentru o companie care a iesit de pe piata anul trecut s-au infiintat alte doua firme. Astfel, circa 47.000 de companii nu au mai avut activitate pe anul trecut din totalul  de companii care si-au depus bilantul in 2006, in timp ce aproximativ 95.300 se infiintau precum companii noi anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO