Suntem dependenţi de multinaţionale. Trei sferturi din exporturi sunt în „mâinile“ a 500 de companii, majoritatea străine. Teritoriul rezervat companiilor antreprenoriale este cel al exporturilor de câteva milioane de euro

19 apr 2017 Autor: Dana Ciriperu

Aproape trei sferturi din ex­por­tu­rile României (73,8%), respectiv 42 mld. euro, sunt realizate de cei mai mari 500 de exportatori, un clasa­ment dominat ca­te­goric de companii multi­naţionale. Da­tele ZF arată că în top 500 cei mai mari exportatori se află doar 40-50 de fir­me cu capital majoritar privat ro­mâ­nesc şi doar două companii, Aramis Invest şi Cerealcom Dolj, trimit peste graniţe pro­duse de peste 100 mil. euro fiecare.

Exporturile companiilor antrepre­no­riale încep de la câteva zeci de mi­lioane de euro, dar ponderea lor cea mai mare este în rândul firmelor care tri­mit peste graniţe produse de cel mult 3-4 milioane de euro.

INS nu furnizează valoarea exporturilor pe fiecare companie în parte, însă arată că anul trecut economia locală a avut aproape 21.900 de companii care au derulat activităţi de export de bunuri, cu 300 mai puţin faţă de anul 2015.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.04.2017

 
Cuvinte cheie:
exporturi
, companii
, economie
, exportatori
, bunuri
, mobila
, autovehicule
, business
, echipamente
, productie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide