Companii

Suntem dependenţi de multinaţionale. Trei sferturi din exporturi sunt în „mâinile“ a 500 de companii, majoritatea străine. Teritoriul rezervat companiilor antreprenoriale este cel al exporturilor de câteva milioane de euro

Suntem dependenţi de multinaţionale. Trei sferturi din...

Autor: Dana Ciriperu

24.04.2017, 11:42 355

Aproape trei sferturi din ex­por­tu­rile României (73,8%), respectiv 42 mld. euro, sunt realizate de cei mai mari 500 de exportatori, un clasa­ment dominat ca­te­goric de companii multi­naţionale. Da­tele ZF arată că în top 500 cei mai mari exportatori se află doar 40-50 de fir­me cu capital majoritar privat ro­mâ­nesc şi doar două companii, Aramis Invest şi Cerealcom Dolj, trimit peste graniţe pro­duse de peste 100 mil. euro fiecare.

Exporturile companiilor antrepre­no­riale încep de la câteva zeci de mi­lioane de euro, dar ponderea lor cea mai mare este în rândul firmelor care tri­mit peste graniţe produse de cel mult 3-4 milioane de euro.

INS nu furnizează valoarea exporturilor pe fiecare companie în parte, însă arată că anul trecut economia locală a avut aproape 21.900 de companii care au derulat activităţi de export de bunuri, cu 300 mai puţin faţă de anul 2015.

România a exportat bunuri de 57,3 de miliarde de euro anul trecut, în creştere cu 5,1% faţă de 2015, astfel că dincolo de top 500 alte 21.000 de firme îşi împart exporturi de 15 mld. euro.

Între primii 50 de exportatori din economie nu se află niciun business antreprenorial, prima prezenţă a firmelor cu capital privat românesc fiind a producătorului de mobilă Aramis Invest din Baia-Mare. Compa­nia controlată de Vladimir Iacob şi Marius Şelescu se află pe locul 54, urcând două poziţii faţă de anul anterior.

Puţine sunt industriile din economia locală unde antreprenorii reuşesc să stea pe poziţii de forţă, iar producţia de mobilă poate fi un reper pentru dezvoltarea businessului antreprenorial. Alături de Aramis Invest, alţi mari exportatori cu capital privat românesc sunt Taparo sau Plimob. Toate cele trei firme sunt înregistrate în Maramureş, judeţ despre care ZF a scris şi în trecut că este capitala producţiei şi a exportului de mobilă.

Industria mobilei şi-a majorat exporturile cu aproape 7% anul trecut, la 2,1 miliarde de euro, astfel că în perioada 2010-2016 a câştigat un miliard de euro fără a se clătina în vreun an, nici chiar la începutul perioadei când economia locală era puternic zdruncinată de criză.

Autovehiculele de transport rutier, echipamentele electrice şi maşinile şi utilajele reprezintă 40% din exporturile României în 2016, toate cele trei categorii înregistrând rate de creştere peste media de 5% raportată de exporturile României anul trecut. Echipamentele electrice au înregistrat anul trecut cel mai mare avans al exporturilor, de aproape 20%, arată datele provizorii ale INS. Cu peste 10% au mai crescut şi exporturile de autovehicule şi  exporturile de cereale, categorie care a devenit primul mare contributor la exporturi după industria auto şi a echipamentelor. În total, din cele 35 de coduri de activitate raportate la INS, 22 au fost pe plus, în timp ce 13 au înregistrat scăderi, potrivit calculelor ZF.

Exporturile totale de anul trecut au urcat cu 5%, la 57,3 mld. euro, în timp ce deficitul comercial a ajuns la 10 miliarde de euro.


Pe 26 aprilie, Ziarul Financiar organizează împreună cu Intesa SanPaolo Bank evenimentul „Cum pot antreprenorii români să iasă cu businessul lor peste graniţă“.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO