Companii

„Depindem foarte mult de zona rurală şi deci de anul agricol. Dacă se fac pepenii, vindem şi ciment“

Costin Borc

Costin Borc

Autor: Andreea Neferu

06.04.2015, 00:08 1297

„Lucrurile merg bine, anul a început bine, dar să nu ne aşteptăm la o explozie“, susţine Costin Borc, şeful Lafarge România, producător de ciment cu afaceri de anuale de 200 milioane de euro.

Costin Borc (49 de ani), românul care conduce din 2013 producătorul de materiale de construcţii La­farge România, subsidiara locală a grupului francez cu acelaşi nume, spune că începutul de an a adus semnale pozitive în piaţa construcţiilor, însă momentan „grosul“ con-strucţiilor se realizează în zonele urbane sau în cazul proiectelor de infrastructură de transport.

Pe parcursul anului, în funcţie de recoltele agricole, un avans s-ar putea resimţi şi în regiunile rurale pe segmentul de construcţii de case, anexe gospodăreşti şi alte construcţii în jurul locuinţelor.

„Depindem încă foarte mult de anul agricol în zona rurală. Dacă anul agricol a fost bun, oamenii au încasat ceva bani, înseamnă că vor începe să construiască. În funcţie de culturi şi de momentul în care se recoltează, se vede în ce parte a anului se construieşte. Spre exemplu, clien-ţii din Craiova ne spun că depind de recolta de pepeni - se fac pepenii, se vând sacii de ciment“, spune Borc într-un interviu pentru ZF.

În prezent lucrările de construcţii au început în oraşele mari, începând de la Bucureşti până la Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca sau Constanţa. „În centrul ţării, construcţiile rezidenţiale se mişcă destul de bine, pe coridoarele de autostrăzi şi de căi ferate din vestul ţării sau pe autostrada Sebeş-Turda au început lucrările. Lucrurile merg bine, anul a început bine, dar să nu ne aşteptăm la o explozie“, spune Borc. De altfel, datele disponibile la acest moment pentru luna ianuarie a acestui an indică o creştere de 12,9% a lucrărilor de construcţii comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, aceasta fiind pentru întâia dată în ultimii trei ani când prima lună a anului aduce un plus pentru această industrie, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO