Companii

Deprecierea euro a tras in jos afacerile lui Poienaru

16.06.2009, 16:11 240

Stefan Poienaru, unul dintre cei mai mari agricultori din sudul tarii, care exploateaza in arenda aproximativ 15.000 de hectare de teren in judetul Ialomita prin compania Agrofam Holding, a raportat pentru primul trimestru o cifra de afaceri de 5 milioane de euro (21,4 mil. lei), in scadere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul in primele trei luni a ramas insa constant, la 0,1 mil. euro.
"Intotdeauna in domeniul agricol rezultatele sunt dependente de factorii naturali. Investim in infiintarea culturilor, intretinere si utilaje timp de 9-10 luni, iar productia se obtine o singura data. De aici apar si dificultatile de ordin financiar, cum ar fi asigurarea resurselor pentru a porni, continua si finaliza etapele procesului de productie", a declarat Stefan Poienaru, proprietarul Agrofam Holding.
Calculate in lei, rezultatele Agrofam au crescut insa cu 8% pe fondul recoltei bune in anul agricol 2007-2008.
Anul trecut compania din Fetesti a recoltat grau de pe 7.000 de hectare, rapita de pe 5.000 de hectare, iar orz de pe 1.500 de hectare. Primavara au fost cultivate 2.000 de hectare cu floarea-soarelui si 500 de hectare cu porumb, iar productia totala de cereale s-a ridicat la aproape 65 de mii de tone. Din acestea, omul de afaceri s-a hotarat sa vanda doar jumatate, restul urmand sa fie valorificat in productia de biocombustibili si ca hrana pentru animale. Poienaru a investit in ultimii ani si in sectorul zootehnic, detinand in prezent 5.000 de oi si 2.500 de capre. Compania, care anul trecut a rulat 28,8 mil. euro (106,1 mil. lei), fata de la 26,6 mil. euro (88,7 mil. lei) in 2007, a investit in ultimele luni in producerea de biocombustibili, primul pas fiind facut toamna trecuta, cand s-a semnat un acord pentru cultivarea a o mie de hectare cu anghinare (plante cu continut ridicat de ulei, folosite drept combustibili-alternativa, pentru centralele termice). Potrivit lui Poienaru, profitabilitatea este de 1.000 de euro la hectar, "ceea ce nicio alta cultura nu poate sa ne asigure", spune el.
Compania Agrofam a fost infiintata in 1992 de Stefan Poienaru si sotia acestuia Adela Poienaru cu un capital de 100 de lei, prin care cei doi au luat in arenda 380 de hectare de teren agricol. In prezent, pe langa suprafetele destinate cerealelor, Agrogam cultiva vita-de-vie (60 de hectare), pomi fructiferi (26 de hectare) si detine un parc de 133 de tractoare.
Stefan Poienaru este unul dintre cei mai mari fermieri ai Romaniei, atat din punctul de vedere al afacerilor, cat si al suprafetei exploatate, dupa Culita Tarata (TCE 3 Brazi), Ioan Niculae (InterAgro), Adrian Porumboiu (Racova Agro Pan din Vaslui) si Mihai Anghel (Cerealcom Dolj). Impreuna, cei cinci oameni de afaceri au cultivat in 2008 aproape 170.000 de hectare de teren agricol, afacerile rulate numai in sectorul agricol ajungand la 400 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO