Companii

Deschiderea Iulius Mall Suceava i-a asigurat lui Dascalu incasari de 19 mil. euro din chirii in sem. I

Deschiderea Iulius Mall Suceava i-a asigurat lui Dascalu incasari de 19 mil. euro din chirii in sem. I

Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Mall: Ne-am confruntat in ultimele luni si cu o perioada mai lunga pentru incasarea chiriilor, dar intarzierile nu au fost foarte mari.

11.08.2009, 18:19 2131

Cifra de afaceri consolidata a grupului de firme controlat de Iulian Dascalu a fost de 130 milioane de lei (35 de milioane de euro) in 2008 si de 54 de milioane de lei (15 milioane de euro) in primele sase luni ale anului trecut.

"Am continuat sa crestem in primul semestru al acestui an datorita a trei factori: deschiderea unui proiect nou - Iulius Mall Suceava - care nu genera venituri in primul semestru al anului trecut, diferenta de curs valutar, tinand cont ca noi percepem chiriile in euro (euro a castigat 15% fata de leu in perioada semestrului I din 2008 fata de semestrul I din 2009 - n.r.), dar si a faptului ca reducerile de chirii operate produc efecte de-abia din lunile martie-aprilie", a precizat Emilian Grosu, directorul financiar al Iulius Group.

 

Bani multi vin de la Zara, Auchan, Altex sau McDonald's

Spaniolii de la Inditex, cu brandurile Zara, Bershka sau Oysho, francezii de la Auchan, retailerul de electronice si electrocasnice Altex, lantul de fast-food McDonald's si operatorul de cinematografe Cinema City, chiriasi care au unitati in cel putin doua dintre centrele comerciale Iulius Mall, au contribuit cu cel putin doua milioane de euro la veniturile retelei in primele sase luni ale anului, potrivit unor estimari ale ZF, bazate pe o chirie lunara medie de 21-22 de euro/metrul patrat lunar, anuntata anterior de reprezentantii companiei. Acest nivel al chiriei poate scadea la jumatate pentru retelele de hipermarketuri sau electronice si electrocasnice, precum si pentru marile ancore de imbracaminte.

Printre chiriasii importanti ai centrelor comerciale Iulius Mall se numara si reteaua de bricolaj Bricostore sau operatorul de electroretail Domo, cu unitati deschise in Iulius Mall Suceava sau librariile Carturesti, lanturile de fast-food Pizza Hut si KFC, precum si retailerii de imbracaminte si incaltaminte Sprider, Adidas sau Office Shoes, fiecare cu mai multe unitati in aceste proiecte.

Iulian Dascalu a inceput businessul cu malluri la Iasi, acum noua ani, intr-o perioada in care nimeni nu vedea rostul unui mall in provincie pentru ca economia locala nu producea atat de mult.

Chirii mai mici in mallurile din Moldova

"Ne-am confruntat in ultimele luni si cu o perioada mai lunga pentru incasarea chiriilor, dar intarzierile nu au fost foarte mari. Puterea de cumparare a locuitorilor unei regiuni se reflecta si in nivelul chiriei, motiv pentru care am operat mai multe reduceri ale chiriilor in Moldova", a declarat Iulian Dascalu, proprietarul celor patru centre comerciale Iulius Mall.

Reducerea mai mare a chiriilor in cadrul centrelor Iulius Mall din Suceava si Iasi poate fi exprimata si prin concurenta mai mare din aceste orase.

Suceava este orasul din Romania cu cel mai mare numar de spatii comerciale moderne pe cap de locuitor, aici fiind operationale si proiectele Shopping City Suceava si Galleria Suceava, in timp ce la Iasi sunt operationale inca trei centre comerciale - Moldova Mall, Felicia Shopping Center si ERA Shopping Park.

La Cluj singurul centru comercial concurent este Polus Center, in timp ce la Timisoara proiectul Iulius Mall este singurul centru comercial de mari dimensiuni din oras.

O buna parte din incasarile realizate din chirii sunt destinate rambursarii creditelor obtinute pentru dezvoltare - aproape 370 de milioane de euro, potrivit celor mai recente date disponibile -, precum si constructiei la cele doua proiecte care merg inainte.

In toamna acestui an urmeaza a fi inaugurata extinderea proiectului de la Timisoara, in urma unei investitii de 65 de milioane de euro, in timp ce compania are in constructie la Iasi cel mai mare proiect - Palas - a carui finalizare integrala este programata pentru anul 2011.

 

Antreprenorii romani au prins gustul mallurilor

Alaturi de Iulian Dascalu, printre proprietarii romani de centre comerciale se mai gasesc si oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu (Baneasa Shopping City), Dan Adamescu (Unirea Shopping Center din Bucuresti si Brasov), Ovidiu Budeanu (Arena Mall din Bacau) sau Dorin Mateiu (Mall Alba).

Dascalu, prin mallurile pe care le detine, nu are direct mii de angajati si nici sute de milioane de euro cifra de afaceri. Indirect insa, in cele 700 de magazine din cele patru malluri lucreaza cateva mii de angajati, in timp ce vanzarile se ridica la circa 300 de milioane de euro pe an.

In cadrul Iulius Mall activeaza circa 40 de angajati pe partea de management.

Ieseanul controleaza peste 150.000 de metri patrati de mall, suprafata inchiriabila, adica mai bine de 10% din stocul actual la nivel national.

Dupa inaugurarea Iulius Mall Iasi in 2000, dezvoltarea s-a accelerat in ultimii ani, cand a fost inaugurata cel putin o zona comerciala noua la fiecare doisprezece luni.

In 2005 a fost deschis proiectul din Timisoara, in 2007 cel din Cluj, anul trecut a urmat Suceava si extensia de la Iasi. Toate aceste proiecte inseamna investitii de aproape 270 de milioane de euro. In conditii normale, la un randament de 7% al investitorilor, aceste proiecte ar putea valora dublu, tinand cont de veniturile anuale de circa 40 de milioane de euro obtinute din chirii.

Circa 30 de milioane de vizitatori au calcat anul trecut in unul din cele patru malluri ale lui Dascalu, proprietar care nu a fost depasit pana la ora actuala nici macar de grupurile straine de investitori atrasi de retailul din Romania. Austriecii de la Immoeast detin doar trei centre comerciale in Romania - Euromall Pitesti, Armonia Center din Arad si Polus Center din Cluj -, in timp ce compania belgiana BelRom are la randul ei trei proiecte in portofoliu, in Focsani, Braila si Bacau (cele din Sibiu si Targu-Mures au fost vandute).

 

 

Din ce malluri vin banii

Iulius Mall Iasi

Inaugurare:   aprilie 2000

Suprafata inchiriabila: 24.960 mp

Investitie: 29 mil. euro

Chiriasi: G'market, Cinema City, Altex, Zara

 

 

Iulius Mall Timisoara

Inaugurare: octombrie 2005

Investitie initiala: 45 mil. euro

Investitie in extindere: 60 mil. euro

Suprafata inchiriabila dupa extindere: 62.864 mp

Chiriasi: Auchan, Altex, Cinema City, Zara, Mango, Guess

 

 

Iulius Mall Cluj

Inaugurare: noiembrie 2007

Investitie: 75 mil. euro

Suprafata inchiriabila: 41.697 mp

Ancore: Auchan, Altex, Cinema City, Motivi, Benetton, Sephora

 

 

Iulius Mall Suceava

 

Inaugurare: noiembrie 2008

Investitie:  60 mil. euro

Suprafata inchiriabila: 48.945 mp

Ancore: Auchan, Bricostore, Intersport, Sephora, Bigotti

Sursa: ZF, pe baza informatiilor furnizate de companie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO