Companii

Deutsche Bank a platit peste 100 mil. euro pe cea mai mare cladire de birouri din Bucuresti

21.10.2009, 23:18 821

Divizia de real estate a grupului german Deutsche Bank a semnatsaptamana trecuta contractul pentru preluarea celei mai maricladiri de birouri din Bucuresti, situata in Pipera si denumitaBOC, in urma unei tranzactii estimate la peste 100 de milioane deeuro. Aceasta este prima din acest an si probabil cea mai maretranzactie cu o cladire de birouri din Bucuresti.

Cladirea, recent finalizata, are o suprafata inchiriabila de57.000 de metri patrati, de circa doua ori mai mare decat Charlesde Gaulle Plaza sau America House, si a fost in mare parteinchiriata, companiile urmand sa se mute la sfarsitul acestui an innoile spatii, potrivit consultantilor implicati in aceastatranzactie.

Imobilul face parte din proiectul UpGround, dezvoltat de o seriede oameni de afaceri britanici si eleni, reprezentati de IoannisPapalekas. Proiectul mai cuprinde o cladire de birouri finalizataanul trecut si doua imobile de locuinte aflate in constructie invecinatatea bulevardului Dimitrie Pompei din nordul Capitalei.Toate aceste cladiri ar urma sa intre in proprietatea Deutsche Bankla momentul finalizarii, pentru un pret total de circa 340 de mil.euro, afacere semnata inca din 2008.

"Toata lumea era sceptica in privinta acestei tranzactii, darvineri am semnat cel de-al doilea closing, pentru cel de-al doileaimobil de birouri din proiect. Mai urmeaza o etapa, cea acladirilor de locuinte, care ar trebui finalizata anul viitor", aprecizat referitor la tranzactie Ioana Niculeasa, partener alfirmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen(NNDKP), care a asistat Deutsche Bank in aceasta tranzactie.

Deutsche Bank a mers inainte cu aceasta achizitie desi chiriilepe piata spatiilor de birouri au inceput sa scada, iar in piatasunt circa 100.000 de metri patrati de spatii goale. Potrivit unorsurse din piata, printre viitorii chiriasi ai cladirii cumparate deDeutsche Bank se numara Banca Romaneasca si firma de cercetare depiata GfK.

De partea vanzatorilor s-au aflat avocatii firmei Biris Goran,in timp ce casa de avocatura RTPR - Allen & Overy a asistatbancile National Bank of Greece Londra si Bank of Cyprus, care auasigurat finantarea achizitiei. Cele doua banci au finantat atatDeutsche Bank la cumpararea cladirilor, cat si pe dezvoltatoripentru constructia proiectului.

"Cred ca aceasta cladire este cel mai scump imobil de birourivandut in Bucuresti (pana in prezent cea mai scumpa cladire vandutaa fost America House, pentru 120 mil. euro - n.r.), pretul fiindsemnificativ mai mare, de 100 de milioane de euro. Conditiileimpuneau un grad minim de ocupare a cladirii la momentulfinalizarii, precum si un nivel minim al chiriilor, care a fostatins", a declarat Gabriel Biris, managing partner al firmei deavocatura Biris Goran, avocatii dezvoltatorului. Intregul proiectUpGround este dezvoltat pe un teren de 44.000 de metri patrati, iarinvestitia totala a dezvoltatorilor era estimata la 260 de milioanede euro. Ioannis Papalekas si reprezentantii Deutsche Bank nu auputut fi contactati pana la inchiderea editiei. Echipa NNDKP care aasistat in aceasta tranzactie a fost formata din sapte avocati,printre care si partenerii Ioana Niculeasa si Alina Radu,coordonatorii practicilor de tranzactii imobiliare si finantari aifirmei. "Speram ca aceasta tranzactie sa fie un semn bun, cainvestitorii de anvergura si seriosi inca se mai uita la piata, iarsegmentul de birouri s-a mai dezmortit, dupa ce am vazut si primeletranzactii cu locuinte si spatii comerciale", a mai spus Niculeasa,care coordoneaza un departament format din zece avocati. "Este unclosing la un forward-sale (tranzactia a fost semnata in luna mai aanului trecut pentru o proprietate finalizata in prezent - n.r.)care a inceput intr-o perioada inca decenta, in prima parte aanului 2008. Este cea de-a doua tranzactie importanta cu cladiri debirouri care se inchide anul acesta, dupa preluarea de catreEuropolis a primelor doua cladiri din Sema Parc", a mai spusGabriel Biris. Investitorii reprezentanti de Ioannis Papalekas aufinalizat prima cladire din Pipera anul trecut, jumatate fiindvanduta catre divizia imobiliara a grupului elen EFG Eurobank,proprietarul Bancpost, in timp ce a doua parte, cu o suprafatainchiriabila de circa 24.000 de metri patrati, se afla inproprietatea Deutsche Bank. Ioannis Papalekas a ramas actionar cu ocota de 22% in cadrul cladirilor intrate in proprietatea DeutscheBank, omul de afaceri elen fiind implicat de-a lungul timpului siin dezvoltarea centrului comercial City Mall din sudul Capitalei.Firma BOC Real Property, in portofoliul careia se afla cladirea debirouri achizitionata, este controlata de firmele Milabrin Ltd. siTomafer Ltd., potrivit datelor de la Registrul Comertului.

Ce a cumparat Deutsche Bank

  • Saptamana trecuta a fost semnat contractul pentru preluareaunei cladiri de birouri de sapte etaje cu o suprafata inchiriabilade 57.000 de metri patrati;
  • Intr-o prima faza, in 2008, germanii au preluat si o altacladire de birouri, cu o suprafata inchiriabila de 24.000 mp;
  • Anul viitor ar trebui finalizate si doua blocuri de locuinte cuun total de 600 de apartamente. Intregul proiect se afla pe unteren de 44.000 de metri patrati, marginit de bulevardul DimitriePompeiu si strada George Constantinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO