Companii

Dezastru la una dintre cele mai mari multinaţionale din lume: Gigantul danez ISS concediază 100.000 de persoane şi iese din 13 pieţe, inclusiv România

Dezastru la una dintre cele mai mari multinaţionale din...

Autor: Alex Ciutacu

15.12.2018, 03:31 109540

Compania daneză de curăţenie ISS, care este una dintre cele mai mari companii din lume pe acest segment, plănuieşte să concedieze circa 100.000 de persoane – adică o cincime din forţa globală de muncă – în contextul în care face exit din 13 pieţe mai puţin profitabile, potrivit Bloomberg.

Ţările din care iese compania sunt în principal pieţe emergente din Asia şi Europa de Est. În acelaşi timp, ISS vrea să se îndrepte mai mult spre clienţii mari.

Cele 13 ţări din care iese reprezintă circa 12% din veniturile grupului ISS şi circa 8% din profitul operaţional al acestuia.

Astfel, ISS iese din România, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Estonia, Israel, Brazilia, Chile, Brunei, Malaezia, Filipine şi Thailanda.

După ce va ieşi din aceste pieţe, forţa de muncă globală a ISS se va reduce la circa 390.000 de persoane.

ISS, unul dintre cei mai mari angajatori din Europa, face paşi mari de reorientare a businessului după ce acţiunile companiei au scăzut cu 18% anul acesta, în mare parte din cauza fondurilor care au speculat împotriva companiei.

Noua strategie vine după ce mai mulţi analişti au început să pună la îndoială perspectivele companiei. Luna trecută, americanii de la Goldman şi-au sfătuit clienţii să îşi vândă acţiunile ISS.

Astfel, luni la ora 12.00, acţiunile ISS listate la bursa din Copenhaga se tranzacţionau la 25,4 de euro per acţiune, în scădere cu 3,1% de la începutul şedinţei de tranzacţionare, la o capitalizare de piaţă de peste 4,8 miliarde euro.

Potrivit datelor de la ministerul de Finanţe, la finalul anului 2017, grupul ISS avea în România o cifră de afaceri netă de 86 milioane lei şi un profit de aproximativ 2 milioane lei, cu 1.660 de angajaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO