Companii

Dezvoltarea turismului sta in bratele inotatorilor

13.03.2003, 00:00 40

Constructia unor ansambluri rezidentiale la periferiile oraselor sau in zone cu rezonanta turistica, dar si ridicarea si modernizarea unor hoteluri au favorizat dezvoltarea unei noi afaceri, cea a productiei de piscine, cu perspectivele dintre cele mai bune.
"Realizarea unor piscine publice in jurul hotelurilor si a motelurilor situate atat pe litoral, cat si in zonele de munte, ar putea contribui in mare masura la dezvoltarea turismului din Romania", a declarat Nicolae Nicolau, directorul general al companiei Maria Design, specializata in productia de piscine.
El afirma ca, pentru hoteluri, moteluri, dar chiar si pentru pensiuni, o piscina reprezinta o necesitate, intrucat poate deveni un punct de maxima atractie pentru turisti, fiind un element important in selectarea destinatiei de vacanta.
"Spre exemplu, in binecunoscuta statiune spaniola Ibiza, ca si in alte statiuni renumite, 80% dintre turisti prefera sa stea la piscina de langa hotel, datorita faptului ca aceasta dispune de un bar bine dotat, posibilitatea de supraveghere a copiilor este mult mai mare, iar calitatea si temperatura apei sunt tot timpul controlate. In mare intra, de obicei, persoanele care vor sa se plimbe cu hidrobicicleta sau sa faca wind-surf si alte sporturi nautice", a aratat Nicolau.
Directorul de la Maria Design apreciaza ca hotelurile care functioneaza pe toata perioada anului ar trebui sa dispuna si de o piscina interioara. "Tehnologiile existente permit echiparea cu sisteme de incalzire a apei si cu structuri de acoperire, iar sezonul turistic pentru unitatile de cazare care au  asemenea dotari poate sa fie prelungit cu luni de zile", a spus Nicolau, care a adaugat ca, unul dintre motivele pentru care litoralul bulgaresc a devenit atractiv este si faptul ca are foarte multe piscine realizate in ultimii ani, unele foarte spectaculoase.
Pretul unei piscine de lux variaza intre 50.000 si 60.000 de euro. Suma este corespunzatoare unei piscine cu dimensiuni de 10 metri X 5 metri, care dispune de sisteme de hidroizolatii si de finisaje speciale, echipamente performante de recirculare si filtrare a apei, sisteme de incalzire, iluminare, sunet si hidromasaj. Pretul unei piscine publice poate ajunge chiar la 150.000 de euro, in functie de capacitate si complexitate.
 "Anul trecut au fost realizate, la nivel national, aproximativ 800 de piscine, inclusiv cele din polipropilena si fibra de sticla. Estimam ca intreaga piata de piscine din Romania a fost de circa 10 milioane de euro in 2002, iar pentru acest an ne asteptam la o crestere de 25%", a apreciat Nicolau, care a mentionat ca Maria Design are o cota de piata de peste 10%.
"Daca acum cinci-sase ani se construiau 20 de piscine si existau cateva firme care le realizau, in prezent numarul societatilor producatoare se ridica la cateva zeci. Dar, ca in orice alt domeniu, si aici exista companii care construiesc profesional si ofera garantie pentru lucrare, dar si altii care construiesc dupa ureche, iar asta se vede doar in timp", a mai spus Nicolau.
Compania Maria Design, care produce si mobilier, estimeaza pentru acest an o crestere cu circa 25% a cifrei de afaceri, fata de un nivel de peste 2,2 milioane de euro, consemnat anul trecut. Societatea are capital integral privat, a fost infiintata in anul 1996 si are in prezent 125 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO