Companii

Dezvoltatorii care tin de chirii risca sa ramana cu birourile goale

01.04.2010, 23:10 28

Piata birourilor a dat o serie de semnale de revenire, daractuala cerere din partea companiilor nu este suficienta pentru aumple toate spatiile goale din Bucuresti, astfel ca uniiproprietari de birouri risca sa ramana cu cladirile neocupate.
Dezvoltatorul unei cladiri de birouri de pe strada Polona, dincentrul Capitalei, nu are inca semnat niciun contract pentruimobilul cu o su prafata inchiriabila de 9.000 de metri patrati, acarui finalizare este programata pentru luna mai a acestuian.
"Nu am semnat inca niciun contract de inchiriere. Solicitam ochirie de 18 euro/metrul patrat lunar, care este putin negociabila.Suntem in mai multe discutii avansate pentru 100% din cladire cuclienti care vin din domenii variate - observam cu precadere uninteres ridicat al clientilor din domeniul medical care cautasuprafete intre 2.000 si 9.000 de metri patrati pentru clinici sauspitale private", a declarat Mihai Ghircoias, lea sing manager alfirmei EEC Invest, un joint-venture intre in vestitori italieni sigreci.
Firma a investit
15 milioane de euro in cladirea de birouri de pe strada Polona, dinapropierea Pietei Romane. Daca dezvol tatorii vor reusi sainchirieze cladirea la un nivel mediu de
18 euro/metrul patrat, randamentul anual al investitiei s-ar puteaapropia de 13%.
Pentru obtinerea unui randament anual de 10%, considerat acumacceptabil de majo ritatea investitorilor imobiliari, ar fisuficienta o chirie de 14 euro/metrul patrat, tinand cont devaloarea anuntata a investitiei.

Piata dificila
Gradul de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti a crescutpana spre 20%, dar consultantii pun acest lucru in special pe seamaproiectelor din zona Pipera, unde mai multe cladiri sunt aproapegoale. Cu toate acestea, nici in centrul capitalei situatia nu estefoarte imbucuratoare, in special pentru proiectele noi.Dezvoltatorii care finalizeaza acum proiecte au construit, ingeneral, la costuri destul de ridicate, pe estimari ale unorvenituri din chirii care pot fi greu de atins in actualaperioada.
Dezvoltatorul Primavera Development incearca de mai bine de un ansa atraga chiriasi intr-o cladire din zona Pietei Victoria, a careistructura a fost finalizata, Search Corporation mai are destuleetaje de inchiriat in proiectul Crystal Tower aflat in constructiepe bulevardul Iancu de Hunedoara, iar multe dintre proiectelefinalizate deja nu au inca un grad de ocupare 100%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO