Companii

Dezvoltatorii Laguna Residence incearca sa-i tina in proiect pe cumparatori cu reduceri de 20-30%. Ce raspund clientii?

Rafael Ordas, director general al Laguna Residence: Avem 85 de clienti si cam jumatate au cerut rezilierea contractelor. Cu majoritatea am ajuns la o intelegere, dar sunt si patru-cinci clienti cu care cred ca nu ne vom intelege. Avem trei clienti care nu vor nici macar sa se intalneasca cu noi, in timp ce cu un altul vorbim doar prin intermediul avocatului. Cu alti clienti am avut si zece intalniri pentru a ajunge intr-un final la o intelegere.

Rafael Ordas, director general al Laguna Residence: Avem 85 de clienti si cam jumatate au cerut rezilierea contractelor. Cu majoritatea am ajuns la o intelegere, dar sunt si patru-cinci clienti cu care cred ca nu ne vom intelege. Avem trei clienti care nu vor nici macar sa se intalneasca cu noi, in timp ce cu un altul vorbim doar prin intermediul avocatului. Cu alti clienti am avut si zece intalniri pentru a ajunge intr-un final la o intelegere.

27.05.2010, 17:18 1175

O parte dintre clientii care au platitavansuri de zeci de mii de euro pentru apartamente in cadrulproiectului rezidential Laguna Residence de pe malul Lacului Teidin Capitala sunt nemultumiti de intarzierea proiectului, care arfi trebuit finalizat inca de la sfarsitul anului trecut si isisolicita banii inapoi, in conditiile in care ritmul de avansare alucrarilor este lent, iar preturile stabilite in urma cu doi anisunt prea mari fata de actualele valori de pe piata.

Primele blocuri au structura ridicata, dar pe santier pot fiobservati doar cativa muncitori, care monteaza geamuri in cladireadinspre intrarea Chefalului, de unde se face accesul spre proiectulcare ar trebui sa cuprinda peste 500 de apartamente. Dezvoltatoriispun ca sunt dispusi sa faca reduceri de preturi de 20-30% si saofere si alte facilitati, dar nu toti clientii sunt dispusi saaccepte noile conditii.

"Am cerut banii inapoi. Nu ma mai intereseaza blocul. Semonteaza cate un geam pe saptamana, zici ca ar fi construit inregie proprie. De cand trebuia sa fie gata proiectul, am terminat oalta casa, m-am si mutat. Chiar daca imi ofera o reducere de pretnu ma mai intereseaza. Nici la 1.300 de euro/metrul patrat nu maireprezinta o investitie acel apartament", spune Mihai Florea, unclient care a platit 60.000 de euro avans pentru un apartament cutrei camere si o suprafata de 104 metri patrati, avand un prettotal initial de 240.000 de euro.

Cauta bani la banca

Dezvoltatorii proiectului, un grup de investitori spanioli, punintarzierile pe seama faptului ca joint-venture-ul GEA Prasa a fostdizolvat, Grupo Prasa iesind din proiect, in timp ce GEA 21 vacontinua lucrarile, incercand sa obtina o finantare bancara inurmatoarele saptamani.

Spaniolii de la GEA 21 spun ca au investit pana in prezent circa30 de milioane de euro in acest proiect din fonduri proprii, fiindnecesare alte 10 milioane de euro pentru finalizarea primelorlocuinte din proiect.

"Am renegociat pretul si data de predare. Piata s-a schimbat indoi ani de zile, cumparatorii au de pierdut si din cauza cursuluivalutar, iar situatia personala a multora s-a schimbat. Am oferitreduceri intre 20 si 30%, in functie de pretul de achizitie, inconditiile in care multi cumparatori au dubii si nu sunt siguridaca vor putea plati", spune Tomas Manjon, director in cadrulcompaniei GEA 21.

Ca urmare a dizolvarii fuziunii dintre cele doua grupurispaniole, patrimoniul proiectului Laguna Residence a fosttransferat pe o alta societate, ai carei actionari sunt doarspaniolii de la GEA 21. Acest lucru a ridicat de asemeneasuspiciuni din partea cumparatorilor, in conditiile in careantecontractele de achizitie a locuintelor au fost semnate cu oalta firma, catre care au fost platite si avansurile.

"Am trimis inca din luna februarie notificari catre clienti princare i-am anuntat de schimbarea firmei. Singurul lucru care se vaschimba la contracte este promitentul vanzator, restul detaliilorurmand sa ramana la fel", a mai spus Manjon.

"Conform contractelor semnate initial, n-aveau voie sa vandaactivele", spune avocatul Mihai Florea, care a incercat sa executesilit dezvoltatorul spaniol. Ca urmare a divizarii celor doua firmespaniole, GEA a preluat proiectul Laguna, in timp ce Prasa apreluat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia din zona Viilor,cumparat de cele doua companii pentru aproape 30 de milioane deeuro. Potrivit unei copii a contractului de transfer de afacere,ambele active au fost transferate de pe firma GEA PrasaInternational Construct pe GEA International Development. "Ulteriorterenul de pe Viilor a fost transferat catre o firma detinutaintegral de Prasa. Asa ne-au sfatuit avocatii sa procedam", spuneRafael Ordas, directorul general al companiei GEA in Romania.

Cum au primit cumparatorii toate acesteschimbari?

Pe site-ul tribunalului Bucuresti sunt inregistrate de lainceputul acestui an mai mult de 20 de dosare prin carecumparatorii de locuinte cer fie rezilierea contractelor, intrareain insolventa a firmei sau executarea silita.

"Avem 85 de clienti si cam jumatate au cerut reziliereacontractelor. Cu majoritatea am ajuns la o intelegere, dar sunt sipatru-cinci clienti cu care cred ca nu ne vom intelege. Avem treiclienti care nu vor nici macar sa se intalneasca cu noi, in timp cecu un altul vorbim doar prin intermediul avocatului. Cu alticlienti am avut si zece intalniri pentru a ajunge intr-un final lao intelegere", a mai spus Ordas.

Ce sanse sunt ca proiectul sa fie realizat?

Spaniolii spuneau si in toamna anului trecut ca negociazaobtinerea unei finantari bancare pentru a duce proiectul la bunsfarsit. Unul dintre motivele invocate pentru care nu a fostobtinut creditul bancar este procesul de divizare a afacerii, carea durat pana in luna aprilie a acestui an.

"Avem doua banci interesate de proiect, care nu sunt niciromanesti, nici spaniole. Chiar daca nu vom obtine imprumut, totvom livra locuintele. Grupul GEA are doar 5% expunere pe piataimobiliara, astfel ca resursele firmei ne-ar putea permitecontinuarea lucrarilor", spune Rafael Otero, directorul divizieiinternationale a grupului GEA 21.

Planurile au fost insa ajustate, astfel ca pana la sfarsitulacestui an ar trebui finalizate doar cinci blocuri in cadrulproiectului, respectiv 140 de apartamente, dintr-un total de 252 delocuinte anuntate pentru prima faza. "Restul vor fi construite anulviitor", spun spaniolii. Cu alte cuvinte, pe terenul din intrareaChefalului va continua sa fie santier pentru o buna perioada devreme. Deocamdata sunt doar cativa muncitori, dar constructia delocuinte inseamna praf si timp, tot mai des in ultimul timp pebanii si nervii clientilor care au visat frumos cu ochii lamachetele colorate ale dezvoltatorilor.

Alte proiecte cu probleme in Bucuresti

Cortina Residence - proiect de 273 de apartamente intrat infaliment. Peste 100 de apartamente vandute catre cumparatori careau sanse minime sa mai recupereze din investitie, in conditiile incare datoriile catre banci sunt mai mari decat valoarea de piata aproiectului.

Blue Tower - dezvoltatorul proiectului, Copper Beech Capital, seafla in procedura de insolventa. Circa 70% din cele 156 deapartamente au fost vandute. Proiectul trebuia finalizat de circatrei ani.

Planorama Colentina - cateva sute de cumparatori asteapta de maibine de trei ani finalizarea proiectului format din peste 1.000 deapartamente. Primul bloc ar putea fi livrat totusi in vara acestuian, dupa ce dezvoltatorul a mai obtinut o finantare bancara.

My Dream Residence din Pipera a intrat in insolventa dupafinalizarea constructiei apartamentelor pentru care dezvoltatoriiaveau cumparatori, in timp ce dezvoltatorii proiectului Global CityRezidential au returnat avansurile clientilor dupa ce au decis saopreasca lucrarile la ansamblu.

Sigma Residence & Gardens, Primavara Lujerului, CasablancaResidence, Infinity, Sunset sau Dimri Ghencea au fost stopate lainceputul crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO