Companii

Dezvoltatorii tin de pret: In Bucuresti nu poti vinde sub 900 euro/mp

30.09.2009, 23:18 103

Dezvoltatorii imobiliari prezenti la Targul Imobiliar National(tIMOn) sunt de parere ca preturile apartamentelor nu mai au undesa scada si apreciaza un pret corect de vanzare pentru o locuintasituata in Bucuresti, dar spre periferie, la 900 de euro/mp.

Preturile sub acest nivel nu reprezinta un cost real si suntdate de calitatea redusa a locuintelor sau de nevoiadezvoltatorilor de lichiditati, spun vanzatorii de apartamente.

"Clientii au inceput sa inteleaga ca preturile nu mai au unde sascada, iar piata imobiliara incepe sa se stabilizeze. Cred capretul corect pentru un apartament in Bucuresti situat in cartiereprecum Titan sau Ghencea este in jur de 900 de euro pe metru patratconstruit. Ce se vinde sub acest pret sunt proiecte de o calitateindoielnica", spune Asher Lax, directorul de marketing si vanzarial Adama, care a finalizat sau are in constructie in Bucurestipeste 1.000 de locuinte, din care a vandut pana in prezent circa600. Tot el apreciaza ca in urmatorii doi ani preturile vor crestecu 10-20% pe fondul cererii de locuinte noi. "Am foarte multaincredere in piata imobiliara", a incheiat Lax. Potrivit unuiraport al firmei de consultanta Real Time, in Bucuresti suntanuntate peste 54.000 de apartamente noi pana in 2012, dar "nuexista garantia ca acestea vor fi si livrate", a apreciat IonCatutoiu, reprezentatul firmei de consultanta.

Si Alexandru Petrescu, directorul firmei de consultanta Esop,este de parere ca piata se afla intr-un moment favorabil."Preturile pentru apartamentele noi sunt foarte apropiate de celepentru apartamentele vechi. Este un moment istoric pentru ca nucred ca nu ne vom mai intalni cu o astfel de situatie pe piataimobiliara", a declarat Petrescu.

Lax a mai precizat ca dezvoltatorii care au cumparat anul trecutterenuri nu-si permit sa coboare pretul la apartamente sub 1.400euro/mp. "Dezvotlatorii care au cumparat anul trecut terenuri nu-sipermit sa vanda acum sub 1.400 - 1.500 de euro pe metru patratconstruit, pentru ca ar iesi in pierdere", a explicat Lax.

Dezvoltatorii au apreciat ca pe durata targului au incheiattranzactii, dar niciunul dintre clienti nu s-a hotarat asupraachizitiei, fiind vorba despre discutii care au durat cateva lunisi s-au finalizat insa la targ. "Am vandut 5 apartamente la targ,dar este vorba despre discutii care au inceput cu ceva vreme inurma. La un targ nu vine lumea ca sa cumpere, ci ca sa sefamiliarizeze cu proiectele", a declarat Florin Tanase,reprezentantul proiectului Platinum Towers din cartierul Vitan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO