Companii

Dezvoltatorul proiectelor Era Shopping Park a recrutat un britanic care a dezvoltat malluri in Anglia si Europa de Est

Dezvoltatorul proiectelor Era Shopping Park a recrutat un britanic care a dezvoltat malluri in Anglia si Europa de Est

Graham Kilbane, general manager al Omilos Group: Pana in prezent pe piata locala de retail se traia cu impresia ca orice se construieste se va si inchiria. Analizam la Iasi posibilitatea de a pune cat mai multe big box-uri (cladiri specifice hipermarketurilor n.r.), in care sa atragem retaileri de articole sportive sau produse pentru uz casnic

21.05.2009, 00:00 103

Britanicul Graham Kilbane, 43 de ani, este noul general manager al companiei cu actionariat cipriot Omilos, proprietarul parcurilor comerciale ERA Shopping Park din Oradea si Iasi, a caror dezvoltare integrala implica investitii de circa 300 de milioane de euro.

Kilbane a lucrat anterior in cadrul companiei de dezvoltare imobiliara Quinlan Private Golub, iar ultimele 12 luni, pana la venirea in cadrul Omilos, le-a petrecut in cadrul biroului din Ucraina al firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
"Principalul meu scop este sa imbunatatesc eficienta companiei. Am suportul investitorilor si bancilor pentru continuarea proiectelor de la Iasi si de la Oradea si asta imi va ocupa cea mai mare parte a timpului", a declarat britanicul intr-un interviu acordat ZF.
In cadrul proiectului din Iasi Omilos a finalizat pana in prezent un magazin Praktiker, un hipermarket Carrefour si o galerie comerciala cu circa 60 de magazine, in timp ce la Oradea compania cipriota a inaugurat de asemenea un hipermarket Carrefour, o unitate Bricostore si o galerie comerciala de dimensiuni ceva mai mici. Investitiile realizate in aceste proiecte s-au ridicat la 135 de milioane de euro.
"Vom avea de lucru pentru ocuparea spatiilor goale, gradul de ocupare la Oradea fiind de 85%, in timp ce la Iasi proiectul este ocupat peste 90%. Am inceput sa aud tot mai multe persoane care spun ca piata isi va reveni curand, dar urmatoarele luni se anunta a fi mai slabe pentru retaileri, tinand cont ca perioada de vara aduce de regula vanzari mai mici", spune Kilbane, care poarta in prezent negocieri pentru atragerea unor noi companii in cadrul proiectelor ERA.
 
Sunt cativa retaileri "cu modele de business gresite"
Britanicul apreciaza ca o serie de retaileri ar putea esua in urmatoarea perioada, fapt ce va fi daunator pietei in conditiile in care va creste reticenta bancilor in acordarea de finantari catre retail.
"Sunt unul-doi retaileri care s-au extins prea mult, cu modele de business gresite care ar putea inregistra un esec in urmatoarea perioada. Vom vedea magazine inchise, dar nu cred ca se va ajunge la o scara mare. Acest lucru ar putea deteriora si mai mult increderea bancilor. Sunt vremuri dure, dar piata nu este complet blocata", spune Kilbane.
Omilos lucreaza in prezent la unitatea Mobexpert din cadrul proiectului de la Iasi, intins pe un teren de 35 de hectare, in timp ce la Oradea se construieste la mall, care urmeaza a fi inaugurat in decurs de un an.
La Iasi lucrarile la centrul comercial nu au fost incepute inca, proiectul fiind reevaluat.
"Pentru cea de-a doua faza de la Iasi reanalizam designul si inceperea lucrarilor va mai intarzia o perioada. Pana in prezent pe piata locala de retail se traia cu impresia ca orice se construieste se va si inchiria. Analizam la Iasi posibilitatea de a pune cat mai multe big box-uri (cladiri cubice specifice hipermarketurilor sau magazinelor de bricolaj n.r.), in care sa atragem retaileri de articole sportive sau produse pentru uz casnic", spune Kilbane.
 
Piata isi va reveni in trei ani
Proiectul din Iasi ar putea deveni in urmatorii ani cel mai mare parc comercial din afara Capitalei, in conditiile in care vor fi realizate constructiile de 160.000 de metri patrati anuntate, in urma unor investitii de circa 175 de milioane de euro.
Finantarile pentru aceste proiecte sunt asigurate din credite sindicalizate obtinute de la Banca Romaneasca, National Bank of Greece, Bank of Cyprus si EFG.
In urmatorii ani Omilos ar putea dezvolta si alte proiecte, acesta fiind unul dintre obiectivele lui Kilbane, care isi va aduce familia in Romania din aceasta vara.
"Ideal este sa cumperi pe minim si sa vinzi cand preturile ajung la maxim. Este in aceasta perioada o buna oportunitate de a cumpara terenuri, iar obiectivul meu este sa realizam si alte proiecte, chiar daca nu o sa facem achizitii in urmatoarele luni", spune Kilbane.
Britanicul spune ca nu are stabilit un termen pana la care ar trebui vandute proiectele din Oradea si Iasi, desi potrivit informatiilor din piata, Omilos s-a aflat anul trecut in negocieri destul de avansate pentru vanzarea proiectelor.
"Consider ca piata de investitii va redeveni atractiva pe plan local in decurs de trei ani. In vest, in tari precum Germania sau Marea Britanie, randamentele au crescut la valori istorice si, totusi, volumul de tranzactii a ramas scazut. Consider ca va mai dura cam un an pana se vor relua tranzactiile acolo si alti unu-doi ani pana va reveni interesul investitorilor pentru tari din aceasta regiune", apreciaza Kilbane.
El spune ca in prezent exista o diferenta de cel putin 2-3% intre randamentele la care proprietarii ar fi dispusi sa vanda, iar investitorii sa cumpere.
Cu toate acestea, directorul Omilos spune ca "recesiunea nu va fi la fel de rea cum credeam in septembrie anul trecut", iar Romania beneficiaza din plin acum de faptul ca este membra a Uniunii Europene.
"Toti noii membri ai UE beneficiaza de statutul lor si vor primi ajutor deoarece exista un angajament pentru aceste tari. Acesta este un mare avantaj, cand ma gandesc la perioada in care eram in Ucraina, care negocia la randul ei atragerea unor finantari internationale, dar parca nu facea parte din aceeasi echipa", spune directorul Omilos, care a fost implicat de-a lungul timpului in dezvoltarea sau administrarea a sase centre comerciale in Marea Britanie, Bulgaria si Polonia.
 
Miscari in real estate
  • Tiriac Imobiliare l-a recrutat pe danezul Bjarne Virenfeldt pentru conducerea operatiunilor;
  • Diwaker Singh a plecat de la conducerea dezvoltatorului Copper Beech;
  • Olandezul Siep Hoeksma a parasit conducerea diviziei de dezvoltare imobiliara a grupului ING;
  • Jerome Spanek a renuntat la pozitia de managing director al companiei care detine cladirea de birouri America House. 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO