Companii

Discounterul german aruncă mănuşa pe piaţa salariilor. Lidl: Un vânzător va câştiga cel puţin 1.800 lei net, cu 55% peste salariul minim pe economie

Discounterul german aruncă mănuşa pe piaţa...

Autor: Cristina Roşca

12.02.2018, 09:00 41470

♦ Retailerii moderni sunt printre cei mai mari angajatori din economie, cu circa 90.000 de salariaţi, însă cei mai mulţi dintre aceştia câştigă aproape de minimul pe economie.

Discounterul german Lidl, care a cu­cerit în şase ani comerţul ali­men­tar local, majorează sala­ri­ile celor peste 5.500 de angajaţi de la 1 martie, astfel că un vânzător va câştiga minimum  3.061 de lei brut (1.800 lei net), iar un comisionar va ajunge la 3.301 lei brut. Prin comparaţie, salariul minim brut pe economie este de 1.900 de lei (1.162 de lei net), adică un casier al magazinelor Lidl va câştiga cu peste 50% mai mult.

Salariul mediu brut pe economie a fost în decembrie de 3.662 de lei (2.629 de lei net) în va­rianta veche în care contribuţiile nu erau tre­cu­te de la angajator la angajat, potrivit datelor In­stitutului de Statistică. Din ianuarie brutul va creş­te cel mai probabil cu 20% (contribuţiile vor fi trecute în contul angajatului de la anga­ja­tor), în timp ce netul va rămâne relativ acelaşi.

Mutarea operată de Lidl, al treilea cel mai mare jucător din comerţul local şi unul dintre principalii angajatori din România, va pune pre­siuni pe salariul minim pe economie. Astfel, şi alţi angajatori vor fi forţaţi să îşi re­gân­dească politica salarială pentru a rămâne com­petitivi pe o piaţă a muncii deja extrem de di­ficilă. Peste 1,5 milioane de salariaţi din Ro­mâ­nia sunt plătiţi cu minimul pe economie, adi­că circa o treime din totalul angajaţilor lo­cali. Majorări în lanţ la nivelul salariului mi­nim vor pune presiune şi pe salariul mediu local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO