Companii

Sub acoperire Occidentală, fără ca nimeni să-şi dea seama, grupurile chineze au ocupat poziţii de forţă în energie, agrobusiness şi piaţa auto din România

La jumătatea lunii aprilie Zang Jianjun, executive director al CEFC China şi Zhanat Tussupbekov, Chief Executive Officer  (CEO) al KMG International s-au întâlnit cu Costin Borc, viceprimnistru şi ministru al economiei şi cu Victor Grigorescu (dr.), ministru al Energiei

La jumătatea lunii aprilie Zang Jianjun, executive director al CEFC China şi Zhanat Tussupbekov, Chief Executive Officer (CEO) al KMG International s-au întâlnit cu Costin Borc, viceprimnistru şi ministru al economiei şi cu Victor Grigorescu (dr.), ministru al Energiei

Autor: Mădălina Dediu Panaete

04.05.2016, 00:07 6959

Companiile chineze şi-au dublat ca­pi­talul social din România în ultimii zece ani şi au depăşit pentru prima dată anul trecut pragul de un miliard de lei, un ni­vel comparabil cu cel adus din Ro­mâ­nia de investitori din Portugalia sau Belgia.

În agrobusinessul local, investitorii chinezi deţin cel mai mare exportator – compania Nidera - în industria cărnii controlează grupul Smithfield, în timp ce fabricile Pirelli din Slatina şi din judeţul Gorj sunt controlate de anul trecut tot de o companie din China.

Cum arată vila lui Leonardo DiCaprio din Palm Springs care poate fi închiriată cu 4.500 $ pe noapte? Galerie Foto

Cele mai bune oraşe în care să locuieşti. Din top 10, şapte sunt europene. Galerie FOTO

Cum arată cel mai mare adversar al Daciei Logan. Galerie FOTO

În 7 aprilie, China Energy Com­pany Limited a semnat acordul de pre­luare a 51% din acţiunile KMG Inter­national, acţionarul principal al Rom­petrol Rafinare, cucerind astfel o po­ziţie extrem de importantă în sec­torul energetic, o piaţă de 30 de mi­liarde de euro anual în România.

Tranzacţia a fost anunţată la finalul săp­tămânii trecute şi este cel mai mare acord semnat de la începutul anului pe piaţa locală.

Companiile chineze nu s-au uitat doar la companii din energie sau agro­business şi au fost interesate şi de jucă­tori din asigurări sau industrie.

De exem­plu, la finalul anului trecut ZF scria că grupul Fosun din China s-ar afla printre jucătorii inte­re­saţi de achi­ziţia portofoliului Astra Asi­gurări, com­pania care a intrat ulte­rior în faliment.

Pe de altă parte, compania chi­neză Jun­lun a fost interesată şi de preluarea com­binatului petrochimic Olt­chim Râm­nicu Vâlcea, aflat în in­solvenţă din ianuarie 2013.

În România, erau la finalul anului tre­cut peste 11.000 de firme cu acţio­nari înregistraţi în China, iar capitalul adus plasează statul asiatic pe locul 19 în topul celor mai mari investitori stră­ini din România.

Şi Oltchim sau Astra Asigurări au fost pe lista lor de achiziţii

Companiile chineze nu s-au uitat doar la companii din energie sau agrobusiness şi au fost interesaţi şi de jucători din asigurări.

De exemplu, la finalul anului trecut ZF scria că grupul Fosun din China s-ar afla printre jucătorii interesaţi de achi­ziţia portofoliului Astra Asigurări, com­pania care a intrat ulterior în faliment.

Pe de altă parte, chinezii au fost interesaţi şi de preluarea combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă din ianuarie 2013. Gheorghe Piperea, unul dintre admins­tra­torii judiciari ai combinatului, spunea la începutul anului că un consorţiu românesc şi o firmă locală „din domeniul pieţei de capital“ alături de compania chineză Junlun sunt interesaţi să achiziţioneze Oltchim.

De asemenea, Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat la finalul anului trecut un memorandul pentru pentru construcţia a două noi reactoare nucleare la Cernavodă, începerea lucrărilor fiind estimată anterior pentru 2017-2018. Astfel, în lipsa unor investitori europeni interesaţi de investiţii în energie nucleară, România a reuşit să convingă companii chineze pentru aceste proiecte.

 

Desantul chinez în Europa

Chinezii şi-au dublat în ultimii ani investiţiile în Europa, astfel că în 2014 aceştia au plusat 18 miliarde de dolari pe bătrânul continent. Înainte de criză investiţiile chineze în Europa nu depăşeau un miliard de dolari pe an, conform datelor anterioare centralizate de Euobserver. Aceştia s-au concentrat în imobiliare britanice, tehnologie germană şi energie italiană. Marea Britanie este principala destinaţie a investiţiilor chineze, urmată de Italia, conform celor mai recente date. În Estul Europei, chinezii s-au concentrat pe agrobusiness şi pe „cucerirea“ celor mai importante porturi, dar şi pe logistică şi transport.

În România, erau la finalul anului trecut peste 11.000 de firme cu acţionariat chinezesc, care aveau un capital total subscris de un miliard de lei, conform datelor de la Registrul Comerţului. În urmă cu zece ani, în 2005, pe plan local erau peste 8.100 de firme cu acţionariat din China, cu un capital subscris de 450 milioane de lei.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO