Companii

Doar 15-20% dintre români îşi permit să meargă constant la stomatolog, restul ajung la medic doar pentru urgenţe

Autor: Roxana Rosu

19.12.2014, 09:00 332
Doar 15-20% dintre români îşi permit să meargă constant la stomatolog, restul făcând compromisuri şi limitându-se la intervenţii de urgenţă, a declarat prof. dr. Constantin Vârlan, preşe­dintele Societăţii de Stomatologie Estetică din România, la ZF Live.
 
Potrivit unui studiu recent, 70% dintre români nu mai au toţi dinţii naturali, iar 30% dintre aceştia şi-au pierdut toţi dinţii şi au nevoie de proteză. De asemenea, 83% dintre copiii de 6 ani au carii, iar procentul ajunge la 90% în cazul tinerilor de 18 ani. Statisticile mai arată că în România există un medic stomatolog la 1.700 de pacienţi, în timp ce în Norvegia de exemplu raportul este de 1 la 833.
 
„Cifrele nu sunt încurajatoare. Ele subliniază o serie de factori socio-economici foarte importanţi. Lucrurile nu se rezumă la numărul de medici stomatologi, ci şi la accesibilitatea pacienţilor la ceea ce au ei de oferit. Costurile pentru aceste servicii medicale sunt o problemă, la fel şi lipsa educaţiei privind igiena“, a spus profesorul Vârlan.
 
El a explicat că, din păcate, numă­rul celor care îşi permit constant servicii stomatologice la standardele anului 2014 este foarte mic, maximum 15-20% din populaţie. În timp ce restul fac concesii şi compromisuri, până la a se limita la asistenţa de urgenţă. Diferenţa mare de preţ la aceleaşi servicii în oraşe diferite este generată atât de materialele utilizate şi nivelul tehnic asigurat, cât şi de nivelul veniturilor din zonă.
 
„Este o diferenţă foarte mare între urban şi rural la nivelul educaţiei şi veniturilor. Şi o diferenţă mare între ora­şele mici şi cele mari“, a mai spus Constantin Vârlan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO