Companii

Doar un miliard de euro, averea antreprenorilor romani din Top 100 cele mai valoroase companii

Un miliard de euro, averea antreprenorilor romani din Top 100 cele mai valoroase companii

Cea mai importanta intrare dintre cele 15 noi nume este reprezentata de Interagro, controlata de Ioan Niculaie

22.11.2009, 23:25 112

Participatiile detinute de oameni de afaceri romani lacompaniile incluse in acest top se ridica la un miliard de euro, incondiitile in care valoarea totala a celor 100 de firme este de 55de miliarde de euro.

Anul 2009 a topit circa 20% din averea antreprenorilor, insapachetele de actiuni detinute de Ion Tiriac, fratii Micula sauZoltan Teszari ii plaseaza pe acestia printre cei mai puternicioameni de afaceri romani.

Cel mai bogat roman ramane Ion Tiriac, care desi pierde 100 mil.euro la evaluarea din acest an, detine in cadrul Metro Cash &Carry Romania, UniCredit si Allianz - Tiriac actiuni in valoare decirca jumatate de miliard de euro. Tiriac mai are insa afaceri si in industria auto si inimobiliare, businessuri care insa nu au fost contabilizate in TopulZF.

Criza a topit 14 mld. euro din valoareacompaniilor

Valoarea totala a celor mai mari 100 de companii de pe piatalocala este de 55,7 mld. euro, respectiv cu peste 14 mld. euro subnivelul anului trecut.

Reducerea multiplilor de evaluare, a vanzarilor si aprofiturilor a marcat evaluarile din acest an, in conditiile incare numai zece firme au depasit o valoare de 10 miliarde deeuro.

"Multiplii de evaluare au scazut cel mai mult in industriiprecum materialele de constructii si auto. In auto avem inprincipal importatori si distribuitori, iar valoarea se calculeazaca un procent cuprins intre 0,2 si 0,3 din vanzari. Anul trecutmultiplii erau de peste 0,5. In constructii se utilizeaza multipliide EBITDA, unde media este 4, insa conteaza si rezultatelefinanciare. Aici multiplii au fost destul de jos si anul trecut, laun nivel comparabil", a spus Andreea Mladin, business analyst alCapital Partners.

Cezar Rapotan iese din top

Criza a scos din topul celor mai valoroase companii grupulArabesque controlat de omul de afaceri Cezar Rapotan. Daca in 2008firma a fost evaluata in Anuarul ZF la 175 mil. euro, anul acestavaloarea a fost sub 117 mil. euro, ceea ce nu i-a asigurat un locin top. De cealalta parte, cea mai importanta intrare dintre cele15 noi nume este reprezentata de Interagro, companie controlata deIoan Niculaie, care la prima prezenta este aproape de jumatateatopului, pe locul 58.

"Energia si utilitatile, in general sectoarele defensive au fostmai putin afectate. In ceea ce priveste 2010, va conta cum se vatermina acest an, dar si cum va evolua Bursa. Deja din septembriesi pana acum am vazut ca valoarea unor companii a crescut", acontinuat Mladin.

Evaluari la jumatate fata de 2008

Printre oamenii de afaceri ale caror participatii au scazutsemnificativ anul trecut se numara Zoltan Teszari. CompaniaRCS&RDS a fost evaluata la 372 mil. euro, comparativ cu 790mil. euro in 2008 si 1,6 mld. euro in 2007.

Analistii Capital Partners au tinut cont in evaluarea RCS dedatoria de 500 milioane de euro contractata de la ING si Citi, darsi de pozitionarea companiei pe piata, de a creste pe baza unortarife extrem de agresive.Compania are, pe de alta parte, avantajul ca nu se confrunta cu unciclu lung de productie, ci are un cash-flow puternic. Spre exmplu,doar abonatii de cablu TV ii aduc lunar aproape 8 mil. euro.

Gabriel Comanescu, un nou intrat

Printre companiile nou intrate in top se afla si Grup ServiciiPetroliere, companie specializata in foraj marin si parte agrupului Upetrom, detinut de omul de afaceri constantean GabrielComanescu. Firma a fost evaluata la 170 mil. euro.

Afacerea detinuta de fratii Ioan si Viorel Micula, doi dintrecei mai puternici antreprenori locali din industria alimentara, afost evaluata la 167 mil. euro, cu 16,5% sub editia din 2008 aTopului. In lipsa datelor referitoare la rezultatele financiare aleEuropean Drinks, care nu au fost comunicate de companie si nici nuse regasesc la Ministerul de Finante, a fost ajustata valoareacompaniei la dimensiunea actuala a pietei de bauturiracoritoare.

Horia Ciorcila, care detine 5% din actiunile BanciiTransilvania, cea mai mare banca cu capital majoritar romanesc, areo participatie evaluata de ZF la circa 20 mil. euro. CapitalizareaBT pe Bursa era la 30 septembrie (data la care au fost culesedatele pentru Anuar in cazul companiilor listate) de 399 mil. euro,aproape la jumatate fata de nivelul anului trecut, ocupand pozitia35 in top. Directorul BT este unul dintre sustinatorii cei maiaprigi ai scaderii costurilor creditelor in lei, in conditiile incare banca nu beneficiaza de linii de credit de la bancile-mamaspre deosebire de ceilalti competitori.

In acest an, ZF a tras linia si a calculat. Ramane de vazut cinevor fi castigatorii anului 2010 si in ce masura scaderile din acestan vor fi recuperate anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO