ZF 24

Doi antreprenori au investit 80.000 de euro într-o cafenea în Amzei, care a ajuns la 200 de clienţi pe zi

Doi antreprenori au investit 80.000 de euro într-o...

Autor: Cristina Roşca

01.02.2015, 10:12 8343

Răzvan Crişan are 29 de ani şi împreună cu un partener francez a pus bazele cafenelei M60, deschisă acum o lună în zona piaţa Amzei din Capitală, în urma unei investiţii de 80.000 de euro. Ţintind în principal creativii din zonă - arhitecţi, designeri -, familiile cu copii mici care caută un local pentru nefumători, dar şi reprezentanţii comu­nităţii de expaţi din Franţa şi ţările nordice, cei doi antreprenori au ajuns la o medie de 200 de clienţi în timpul săptămânii. În weekend cifrele urcă la 400 de oameni, în contextul în care compania nu acceptă rezervări decât seara.

Cafeneaua, amplasată la parterul unei clădiri cu o istorie de aproape 100 de ani, are 100 mp şi numără 49 de locuri, toate de nefumători. Pe timpul verii localul se va extinde cu o terasă de maximum 15 locuri.

„Am ales zona aceasta pentru că este o zonă mixtă de birouri şi rezidenţial. Nu vorbesc de birouri de multinaţională precum cele din zonele Pipera şi Aurel Vlaicu, ci de birourile industriei creative, mai mici şi cu un număr de angajaţi pe măsură. Pentru proiectul nostru nu existau decât două zone mixte, Amzei şi Victoriei”, spune Răzvan Crişan. Înainte de a deschide acest proiect el a fondat asociaţia Oricum (2006) pentru promovarea industriilor creative şi festivalul de scurt-metraje ShortsUp (2009). Deşi se ocupă în continuare de cele două proiecte, cafeneaua M60 este acum principala sa activitate. „Am vrut să demonstrăm că designul poate fi un business. Am investit în design – mese, scaune, farfurii, amenajare – şi asta i-a atras pe oameni. Vesela este adusă din Danemarca, în timp ce mare parte din mobilier este realizat în parteneriat cu designeri români“.  Răzvan Crişan şi partenerul său au investit 80.000 de euro, fonduri proprii. Suma a fost folosită în special pentru amenajare şi echipamente, clădirea în care este amplasată cafeneaua fiind renovată recent de proprietar.

„Am mers să discut cu un bancher despre eventualitatea unui credit, însă mi-a spus că ar fi mai uşor să cumpăr spaţiul unde deschid ca să am o garanţie. Este foarte greu ca start-up să primeşti bani de la bancă.”

 

Preţul unei cafele variază de la 5 la 14 lei

Deşi cei mai mulţi clienţi vin la cafeneaua M60 tocmai pentru că nu se fumează, Răzvan Cri­şan spune că sunt şi persoane care în mo­men­tul în care află acest aspect aleg să plece. Mai mult, există o serie de clienţi care renunţă după ce află că există mese comune pe care trebuie să le împartă cu alte persoane necunoscute. Antre­pre­norii spun însă că au gândit acest local după mo­delul celor din Europa de Nord şi încearcă să îi convingă pe români să se adapteze. Numele cafenelei – M60 – nu este însă de in­spi­raţie nord-ică, vine de la numele unei ca­me­re foto Leika, mai exact modelul M edition 60, un model des­pre care Răzvan Crişan spune că se remarcă prin design. Pentru cafeneaua deschisă acum o lună antreprenorul estimează afaceri de 200.000 de euro după primul an. Mai mult, se gândeşte şi la expansiune, însă nu sub acelaşi brand, ci un concept nou. „Bucureştiul are destul loc pentru expan­siune. Mai mult, investitori către care am mers iniţial cu proiectul M60 şi care au fost reticenţi atunci sunt dispuşi acum să colaboreze.” Cafe­nea­ua M60 este amplasată în zona Amzei, unul dintre noile poluri din domeniul HoReCa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO