Companii

Doi traderi giganţi şi un miliardar turc se bat pentru cuprul românesc

Doi traderi giganţi şi un miliardar turc se bat pentru...

Autor: Adrian Cojocar

03.09.2013, 00:06 804

Doi dintre cei mai mari traderi de mărfuri şi resurse minerale din lume, Glencore şi Trafigura, şi conglomeratul industrial Yildirim Holding din Turcia, deţinut de magnatul turc Robert Yildirim, au fost singurii investitori care au depus până la data limită oferte pentru cumpărarea concentratelor de cupru scoase la vânzare de Cupru Min Abrud pentru suma minimă de 460 mil. dolari (346 mil. euro).

Guvernul a renunţat la privatizarea celui mai mare producător de cupru de pe plan local, Cupru Min, care exploatează rezerve de cupru evaluate în prezent la peste 6 mld. dolari, pe fondul interesului redus cauzat de tendinţa de scădere a preţului la cupru din ultima perioadă şi a decis în schimb să scoată la licitaţie producţia totală pe şapte ani a companiei estimată la 331.000 de tone de minereu. Este pentru prima dată când Guvernul decide să vândă producţia unei companii în loc să o privatizeze.

Minereul scos la vânzare de Cupru Min are o concentraţie medie de cupru de circa 20%. Contractul de vânzare va presupune livrarea minereului conform unui grafic pe o perioadă de şapte ani la un preţ stabilit pe baza cotaţiei cuprului de pe bursele internaţionale. În prezent preţul cuprului pur la bursa din Londra este 7.095 de dolari/tonă, nivel la care minereul de cupru scos la vânzare de către Cupru Min valorează circa 470 mil. dolari (358 mil. euro).

Cupru Min a fost scoasă anul trecut la privatizare cu un preţ de pornire de 57,3 mil. euro, însă procesul a eşuat după ce câştigătorul licitaţiei, Roman Copper, în spatele căruia se afla buticul de investiţii Bayfront Capital Partners, nu a putut aduce un avans din suma de 200,77 mil. euro pe care a licitat-o pentru Cupru Min. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO