Companii

Dona îşi grăbeşte extinderea lanţului sub sistem de franciză şi vrea să ajungă la 700 de unităţi până în 2021

Autor: Greta Bogdan

06.07.2016, 15:55 972

Dona, al treilea jucător pe piaţa de retail farmaceutic după Sensiblu şi Catena, şi-a anunţat extinderea prin sistem de franciză, urmând ca în următoarele zile să deschidă oficial primele patru farmacii francizate, două în Bucureşti, una în Alexandria şi una în Roşiorii de Vede.

Până la finalul anului, acţionarii speră la vânzarea unui număr  30 de licenţe, iar în următorii ani speră să dubleze acest număr urmând ca, până la finalul anului 2021, să ajungă la un lanţ de 700 de unităţi.

„Acest sistem de extindere reprezintă cea mai apropiată formă de ceea ce ne dorim, pentru că implică transparenţă de ambele părţi, dar şi pentru că suntem într-o lume plină de suspiciuni. Am ajuns la concluzia că cea mai bună variantă este să devenim un lanţ puternic şi să avem 15% din cota de piaţă”, a declarat Eugen Banciu, acţionar şi preşedinte al grupului Dona.

Banciu spune că farmaciile Dona sunt pe pierderi în prezent, însă acest fapt este justificat de ritmul alert de dezvoltare din ultimul timp. „Am preferat să mergem câţiva ani pe pierderi şi să avem un lanţ puternic de farmacii . Nu ne interesează locul 1, dar ne interesează stabilitatea”.

 

Investiţia în procesul de extindere, însemnând rebrandurirea farmaciilor, construirea noului depozit de la Chitila, dar şi alte cheltuieli este de 9 mil. euro pentru acest an. „Cred că vom investi cam 3-5 mil. euro pe an, de acum încolo, în funcţie şi de numărul de licenţe asimilate”, a mai spus Banciu.

Primul partener care a ales să îşi desfăşoare activitatea sub brandul „Farmacia Dona” este Luiza Negreanu, acţionar GedaFarm în Alexandria. Antreprenoarea a intrat în domeniul farmaceutic în anul 1986, iar în 1990 şi-a înfiinţat prima farmacie particulară în Alexandria, urmând ca, în următorii ani, să ajungă la un număr de şapte unităţi. „Am considerat că a venit momentul pentru un parteneriat cu un grup precum Dona, iar când mi s-a prezentat proiectul, mi-am dat seama că mi se potrivesc cel mai bine din punctul de vedere al eticii şi că împreună avem şanse să contruim o afacere de succes”, a declarat aceasta.

Eugen Banciu, preşedintele grupului Dona şi acţionarul său majoritar, a revenit la începutul acestui an la conducerea grupului, după ce Ovidiu Wencz şi-a încheiat mandatul la „carma” lanţului de farmacii mai devreme de termen.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO