Companii

Două companii britanice vor să investească în terenuri agricole în România

Două companii britanice vor să investească în terenuri agricole în România

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu

13.03.2013, 12:01 1689

Mai mulţi factori fac România atractivă pentru investiţii, între care perspectivele de creştere a valorii activelor şi calitatea terenului agricol, a declarat, directorul general al Velcourt Group, James Townshend, potrivit Bloomberg.

Preţurile terenurilor agricole din România sunt printre cele mai scăzute din Europa, chiar şi după creşteri anuale de 20% începând din 2007, se arată într-un comunicat transmis de compania britanică.

Investiţiile vor fi administrate prin intermediul companiei Velcourt SRL, din Bucureşti.

Velcourt este cea mai mare companie britanică de management de teren agricol, administrând circa 50.400 de hectare pentru 81 de clienţi în Marea Britanie. Mintridge International este o companie specializată în achiziţia de teren agricol, vizând în special Polonia şi România.

Investiţiile din România vor aduce randamente de peste 10%, atât din operaţiunile de exploatare agricolă cât şi prin creşterea preţurilor terenurilor, a afirmat Townshend, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.

"Vom obţine randamente în două feluri: vom creşte productivitatea şi vom reduce costurile şi există potenţial pentru operaţiuni foarte profitabile în agricultură, ca urmare a calităţii foarte bune a solului", a spus el.

Compania vrea să crească valoarea terenului prin comasarea proprietăţilor mici în terenuri mai mari, cu facilităţi adecvate de irigare şi depozitare.

Într-o perioadă de 6-7 ani, valoarea terenului agricol din România va creşte de la circa 2.700 de euro pe hectar în prezent la media de 6.500-7.000 de euro din Polonia, estimează Velcourt.

"În Anglia de Est preţul este de 30.000 de euro pe hectar", a declarat Townshend.

Velcourt SRL a pregătit o investiţie iniţială de 14 milioane de euro, la care vizează un randament de 18,7%. Compania vrea să cumpere 4.450 de hectare, la preţuri de cel mult 2.700 euro pe hectar, după care să aducă îmbunătăţiri prin operaţiuni de irigare şi depozitare. Până la vânzare peste circa opt ani, Velcourt se aşteaptă ca preţul să fie de 9.500 euro pe hectar. Modelul de afaceri ia în calcul secetă în al doilea şi al cincilea an de la realizarea investiţiei.

Compania a identificat deja teren în România, iar investitorii vor fi probabil "birouri de familie sau capital privat", a afirmat şeful Velcourt.

Deşi este şi cel mai mare operator de ferme de vaci cu lapte din Marea Britanie, Velcourt se va concentra în România pe teren arabil pentru exploatări agricole, în special porumb, grâu, floarea soarelui şi rapiţă.

Compania britanică a fost fondată în 1967, iar în ultimul an pentru care a raportat rezultate financiare, 2011, a avut un profit de 4,56 milioane de lire sterline, la vânzări de 35,3 milioane de lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO