Companii

Două companii din grupul InterAgro, cu afaceri de 3,3 miliarde de lei, au intrat în insolvenţă

Omul de afaceri Ioan Niculae

Omul de afaceri Ioan Niculae

Autor: Mădălina Dediu Panaete

05.02.2016, 19:19 2660

InterAgro SA şi InterAgro SRL, două companii din grupul cu acelaşi nume deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, au intrat în insolvenţă.

“În temeiul art. 72 din Legea nr. 85/2014 dispune deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitoarei Sc InterAgro SRL. În baza art. 73 raportat la art. 45 alin. 1 lit. d şi art. 57 din legea insolvenţei desemnează administrator judiciar provizoriu pe CITR Filiala Bucureşti SPRL şi ZRP Insolvency SPRL”, se arată în decizia Tribunalului Teleorman.

InterAgro SA a terminat anul 2014 (ultimul an pentru care există date financiare pe mfinante.ro) cu o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei, o pierdere netă de 21 milioane de lei şi 100 de salariaţi. Pe de altă parte, InterAgro SRL a avut afaceri de aproape 1,6 miliarde de lei, pierderi de 161 miliarde de lei şi aproape 1.500 de salariaţi.

"Admite cererile creditorilor Piraeus Bank Romania SA, Axia Nova Property Holdings SRL, SOCEP SA Constanta, E.ON Energie Romania SA, T.M.U.C.B. SA si SC Watch&Catch Security SRL, împotriva debitoarei SC InterAgro SA. În temeiul art.72 alin.6 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei şi de insolvenţă  deschide procedura generală împotriva debitorului SC Interagro SA”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti. 

Acestea nu sunt singurele companii din grup intrate în reorganizare judiciară. Anul trecut au intrat în insolvenţă producătorul de bioetanol Bio Fuel Energy şi compania cu activităţi în procesarea de carne Cicalex.

Ioan Niculae, unul dintre cei mai bogaţi români, a pus pe picioare în anul 1994 grupul InterAgro, care a ajuns în timp unul dintre cele mai mari jucători din agricultura românească şi cel mai exportator cu acţionariat majoritar românesc din acest sector. 

Cea mai mare parte a afacerilor InterAgro este împărţită de operaţiunile din sectorul chimic şi cele din agricultură. Compania exploata peste 50.000 de hectare de teren arabil, conform ultimelor date. De asemenea, în ultimii ani omul de afaceri a pariat şi pe energie verde.

În 2013, Ioan Niculae era singurul român prezent în Topul Forbes la miliardarilor lumii , cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, aflându-se pe locul 1.268 în lume. 

Însă, în ultimii ani problemele omului de afaceri s-au adâncit, el fiind cercetar în mai multe dosare. El este condamnat în prezent la doi ani şi jumătate de închisoare în dosarul "Mită la PSD".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO