Companii

Două din trei maşini înmatriculate în 2010 au fost second-hand

14.06.2010, 00:00 41

Peste 61.000 din cele 87.600 de autoturisme înmatriculate înprimele cinci luni reprezintă maşini second-hand importate dinEuropa de Vest, potrivit statisticilor Direcţiei Regim Permise şiÎnmatriculări Vehicule din cadrul Ministerului Administraţiei şiInternelor.

În acelaşi timp, înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu25% la nivelul lunii mai, la aproape 8.700 de unităţi, potrivitstatisticilor Direcţiei Regim Permise şi Înmatriculare aVehiculelor, fiind a doua cea mai bună lună din acest an, dupăaprilie.

În condiţiile în care anul trecut pe fondul crizei economiceînmatriculările de maşini second-hand au înregistrat un declinaproape la jumătate comparativ cu vânzările de maşini noi, în 2010acestea şi-au accelerat scăderea. Chiar şi aşa, acestea cu toate căse menţin la un nivel de cel puţin 3.000 de unităţi peste volumulde înregistrări de maşini noi. Astfel, la nivelul primelor cinciluni ale acestui an, două din trei maşini înmatriculate au fostimportate din piaţa vest-europeană. Şi dacă în a doua parte a lui2008 s-au importat foarte multe maşini mai vechi de opt ani, înprezent se preferă în general maşini cu motoare Euro 4, fabricatedupă 2005-2006.

Volkswagen, pe primul loc

Pe locul întâi în topul celor mai importate mărci în ceea cepriveşte înmatriculările second-hand este Volkswagen, cu peste3.700 de maşini la nivelul lunii mai, adică de peste cinci ori maimulte decât cele noi vândute oficial pe piaţa locală în acelaşiinterval. VW este urmat în clasament de Opel, cu aproape 3.500 demaşini, şi Ford cu circa 1.300. Imediat după cele trei mărci "devolum" sunt poziţionate brandurile din segmentul premium, BMW, Audişi Mercedes-Benz, cu aproximativ 1.000 de maşini fiecare, adică dezece ori volumul vânzărilor de automobile noi. Cele mai scumpemaşini second-hand înmatriculate în mai au fost două modele Bentleyşi un Maserati.

În ceea ce priveşte vânzările de maşini noi, acestea aucontinuat să se aprecieze şi în mai, comparativ cu lunileanterioare, atingând un nivel de aproximativ 10.800 de maşini, înscădere cu apoape 20% comparativ cu perioada similară a anuluitrecut, potrivit statisticilor jucătorilor din piaţa auto. Cumulat,la nivelul primelor cinci luni din acest an vânzările de maşini auatins un nivel de aproximativ 37.400 de autoturisme, în scădere cu35% comparativ cu intervalul ianuarie-mai din 2009.

În cadrul programului de casare până în prima săptămână a luniiiunie s-au casat aproape 114.800 de rable, dar dintre ticheteleobţinute pentru achiziţia unei maşini noi s-au folosit numai 67.700de vouchere, potrivit statisticilor Administraţiei Fondului pentruMediu, restul de aproape 47.000 de tichete fiind încătranzacţionate pe piaţa liberă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO