Companii

Drama agriculturii româneşti. Doar 22% din laptele produs în fermele locale ajunge la procesatori. Micii fermieri: „Mai bine vindem pe OLX decât să-l dăm către fabrici“

Drama agriculturii româneşti. Doar 22% din laptele...

Autor: Roana Rotaru

13.01.2016, 00:07 4517

Doar 22% din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale, conform unui studiu rea­lizat de Eurostat, România înregistrând astfel cea mai mare ruptură între fermă şi fabrică la nivel european. Media UE era în 2013 de 92%.

Din cele aproximativ două milioane de capete de bovine, câte sunt în România, majoritatea se regăsesc în gos­po­dă­ri­ile populaţiei, care sunt axate pe producţia pentru propriul consum şi nu vând către marii procesatori. 

„Nu am încercat să vând fa­bri­cilor pentru că nu am o can­­titate foarte mare. Vând doar prin sat şi am pus anun­ţuri pe OLX.  Este o diferenţă foarte mare între preţul pe care-l oferă fabricile şi cel cu care vindem noi. Nimănui nu i-ar conveni să-l dea aşa“, a spus Marius Constantin din Vidra, jud. Ilfov, care are 12 vaci de lapte. Micii fermieri pun astfel anun­ţuri inclusiv pe site-uri pre­­cum olx.ro unde un litru de lap­te de vacă se vinde cu 3 lei, faţă de 1 leu cât spun ei că ofe­ră fabricile mari din România. Spre comparaţie, un litru de lap­te Napolact cu 3,5% grăsime costa ieri 4,46 de lei pe site-ul carrefour-online. De cealaltă parte, dacă preţul mic îi nemulţumeşte pe fer­mieri, fabricile nu cumpără materia primă care nu res­pec­tă normele europene, iar pentru un agricultor care are mai puţin de zece vaci standardele UE sunt greu şi costisitor de atins.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO