ZF 24

Drumul lemnului românesc. 11.000 de firme se bat pe un business de 4 mld. euro

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ioana David

25.08.2014, 00:07 993

Exploatarea şi prelucrarea lemnului, unul dintre cele mai mari sectoare din economie, reprezintă un business de circa 4 mld. euro, care este disputat de peste 11.000 de companii, din care cea mai mare are un rulaj de aproape jumătate de miliard de euro.

În exploatarea lemnului, prima verigă a unui lanţ care se termină odată cu ieşirea lemnului din fabrici, activează peste 4.000 de firme, cu afaceri de peste 1 mld. euro, arată datele de la Registrul Comerţului.

Însă mult mai consistent este rulajul care se realizează în prelucrare. De pe poarta fabricilor de prelucrare ies produse de aproape 3 mld. euro, aici cel mai mare jucător fiind grupul austriac Holzindustrie Schweighofer.

„Principalii noştri furnizori de materie primă sunt operatori publici şi privaţi. Datorită structurii de proprietate a pădurii din România, este evident că cel mai mare furnizor al nostru este RNP (Romsilva - n.red.), urmat de alţi peste 1.000 de furnizori privaţi. Întrucât piaţa de achiziţie a lemnului este foarte dinamică, avem colaboratori noi în fiecare lună. La momentul actual avem în total peste 1.000 de furnizori de materie primă“, au spus reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare grup din industria de prelucrare a lemnului.

Companiile din prelucrare care au realizat profituri au avut în 2013 câştiguri nete cumulate de aproape 200 mil. euro.

Drumul lemnului începe din cele 6,5 milioane de hectare de pădure din România, iar în ultimii ani pagubele provocate de tăierile ilegale s-au accentuat.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- pierderile generate de tăierile ilegale in intervalul 1990-2011

- numărul de companii au ca obiect de acti­vitate explotarea lemnului; numărul de companii prelucrătore 

- declaraţia lui  Ioan Banciu, country manager al grupului Egger, despre produsele prelucrate ; principalii furnizori ai companiei; ponderea exporturilor 

- evoluţia afacerilor Holzindustrie 

- judeţele în care sunt concentrate fabricile de prelucrare a lemnului 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO