Companii

DTZ: Opt clădiri de birouri au fost livrate în primele nouă luni pe piaţa din Capitală

DTZ: Opt clădiri de birouri au fost livrate în primele...

Autor: Cristina Cuncea

26.11.2014, 00:00 658

Dezvoltatorii au finalizat în primele nouă luni un număr de opt clădiri de birouri în Bucureşti, cu o suprafaţă totală de 75.000 metri pătraţi, astfel că stocul a crescut cu 4%, la 2,12 milioane de metri pătraţi.

"Estimăm că până la sfârşitul anului stocul de spaţii de birouri clasa A şi B va ajunge la 2,18 milioane de metri pătraţi. Aproximativ 72% din spaţiile noi, programate a se livra în 2014, sunt deja ocupate", se menţionează într-un comunicat al firmei de consultanţă imobiliară.

Patru proiecte de birouri au fost începute între perioada analizată, toate fiind localizate în zone cu rate de neocupare situate sub media înregistrată la nivelul Bucureştiului, respectiv Bucharest One în zona de centru nord, The Landmark în zona centrală de business a Bucureştiului, Hermes Business Campus - clădirea C în zona Pipera Sud şi AFI Business Park - fazele IV şi V în zona de Vest.

În Bucureşti proiectele de birouri aflate în construcţie, având termene de livrare în următorii doi ani, totalizează 166.000 de metri pătraţi. Aproximativ 69% din suprafaţa aflată în construcţie urmează a fi finalizată în 2015. Printre clădirile care vor fi predate anul viitor se numară AFI Business Park IV şi V, Green Court - faza II şi Bucharest One.

Majoritatea proiectelor care urmează să fie livrate pe piaţă anul viitor sunt dezvoltate în zona de Centru Nord şi Vest, zone care în ultimii ani au atras interesul unora dintre cei mai mari chiriaşi din piaţa de birouri.

"Mai mult de 500.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri sunt momentan în diverse stadii de planificare. Cu toate acestea, pentru a obţine finanţare, majoritatea proiectelor depind de un contract solid de preînchiriere", se precizează în comunicat.

În ceea ce priveşte activitatea de închiriere, în perioada analizată au fost tranzacţionaţi 195.000 de metri pătraţi. Cererea reprezintă 156.000 de metri pătraţi şi este cu 25% mai ridicată faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Relocările în interiorul stocului modern însumează 73.000 de metri pătraţi, dintre care 55% sunt tranzacţii de preînchiriere. Cererea nouă, reprezentată de extinderi, relocări din vile şi spaţii de birouri de clasa C în spaţii de birouri moderne, şi operaţiunile noi, deschise fie de chiriaşi existenţi, fie de companiile nou intrate în piaţă reprezintă 83.000 de metri pătraţi din totalul cererii înregistrate, 16% fiind tranzacţii de preînchiriere.

În comparaţie cu perioada similară a anului trecut, cererea nouă este cu aproximativ 40% mai ridicată.

"Spre deosebire de anii anteriori când, pentru a reduce costurile, chiriaşii luau în considerare diminuarea spaţiului ocupat, anul acesta majoritatea au optat pentru menţinerea sau extinderea metrilor pătraţi închiriaţi. De asemenea, o serie de companii localizate în centre care oferă servicii specializate de închiriere au decis să îşi reloce activităţile, optând de cele mai multe ori pentru o suprafaţă semnificativ mai mare. În baza cererilor pe care le primim din partea chiriaşilor, estimăm că această tendinţă va continua şi în trimestrele urmatoare", a declarat Mădălina Cojocaru, Head of Office Department, DTZ Echinox.

Renegocierile şi reînnoirile de contracte însumează 39.000 de metri pătraţi. Acest tip de activitate a urmat un trend descendent, fiind cu 43% mai scăzută faţă de perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, opţiunea de a renegocia actualii termeni contractuali este pentru unii dintre cei mai mari ocupanţi de spaţii de birouri o variantă viabilă.

Datorită creşterii semnificative a cererii de spaţii de birouri, la sfârşitul trimestrului trei, rata generală de neocupare a spaţiilor de birouri de clasă A şi B din Bucureşti a ajuns la 14,5%, înregistrându-se o scădere de 2,2 puncte procentuale faţă de valoarea înregistrată la începutul anului. Adiţional, pe parcursul trimestrului trei s-au înregistrat scăderi ale ratelor de neocupare în toate zonele din Bucureşti.

Cele mai mici rate de neocupare se înregistrează în Pipera Sud - 7%, în zona centrală de business a Bucureştiului - 8% şi în zona de Vest - 8%. Zona Barbu Văcărescu – Floreasca înregistrează la finalul trimestrului trei o rată de neocupare de 13,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO