Companii

După 36 de ani, Capitala are în sfârşit o staţie de epurare a apelor menajere la Glina. Vezi aici cum arată proiectul, după investiţii de 108 mil. euro

După 36 de ani, Capitala are în sfârşit o staţie de epurare a apelor menajere la Glina. Vezi aici cum arată proiectul, după investiţii de 108 mil. euro

Capitala are în sfârşit o staţie de epurare a apelor menajere la Glina

Autor: Andreea Mioara Neferu

11.10.2011, 10:53 1739

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a inaugurat luni Staţia de Epurare a Apelor Uzate de la Glina, în urma unei investiţii de 108,3 milioane de euro. Inaugurarea de luni reprezintă o prima etapă a proiectului, urmând ca staţia să epureze mecanic întreaga cantitate de apă poluată pentru care a fost proiectată (10 metri cubi pe secundă), iar din acest volum, jumătate vor fi epuraţi final. Până acum, canalizarea Capitalei se deversa în Dâmboviţa.

Pentru finanţarea acestui proiect, Uniunea Europeană a contribuit cu 65% din bani (70,4 milioane de euro), guvernul României cu 2,7% (2,9 milioane de euro), Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare cu 9,3% (10 milioane de euro), în timp ce Banca Europeană de Investiţii a contribuit cu 23% (25 de milioane de euro).

Realizarea etapei a doua a staţiei de epurare, ce va atrage investiţii de încă 350 de milioane de euro şi este estimată a fi gata în 2015, va extinde capacitatea de epurare pentru întreg debitul de ape uzate, dar şi capacitatea de tratare a nămolulu. De asemenea, etapa a doua va viza construcţia unui incinerator care să proceseze întreaga cantitate de nămol rezultat.

Ideea unei staţii de epurare datează încă din anul 1975, când albia naturală a râului Dâmboviţa a fost modificată pentru prima oară pe o lungime de 10 kilometri.

La ora actuală, reţeaua de canalizare a Capitalei este extinsă pe 85% din lungimea totală a străzilor oraşului şi deserveşte peste 90% din populaţie, potrivit PMB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO