Companii

Dupa asaltul din agricultura, danezii incep ofensiva in sectorul energetic

Dupa asaltul din agricultura, danezii incep ofensiva in sectorul energetic

Ulrik Helweg-Larsen, ambasadorul Danemarcii la Bucuresti

06.07.2009, 16:52 33

Dupa ce au investit peste 300 mil. euro doar in achizitia de terenuri agricole, iar alte zeci de milioane au fost investite in industria alimentara, aducand pe piata locala marci de renume precum Tuborg sau Calsberg, investitorii danezi vad o noua oportunitate pe piata din Romania, si anume dezvoltarea parcurilor energetice regenerabile, este de parere Ulrik Helweg-Larsen, ambasadorul Danemarcii la Bucuresti.

Pana in 2020, aproximativ 20% din productia interna de energie electrica trebuie sa provina din energii regenerabile, precum cea eoliana, solara sau din productia de biogaz.

In acest sens companiile energetice daneze se arata extrem de interesate de demararea de proiecte energetice, companii de renume precum Vestas urmand sa intre de anul acesta pe piata locala.

De asemenea, nu sunt excluse investitiile proprii daneze in dezvoltarea de parcuri energetice eoliene, dupa agricultura, sectorul energetic prezentand cel mai mare interes pentru investitori.

 

"Companiile energetice daneze sunt interesate in special de resurse regenerabile, iar in acest sector se bucura de o vasta experienta. Cred astfel ca dupa agricultura, investitiile in energie vor ocupa curand pozitia secunda in topul preferintelor investitorilor danezi", a apreciat Helweg-Larsen.

 

 

 

 

Livreaza 143 de turbine anul acesta

De altfel compania daneza Vestas, cel mai mare producator de turbine eoliene la nivel mondial, urmeaza sa livreze anul acesta aproximativ 143 de centrale, capacitatea de productie a ansamblurilor ridicandu-se la circa 430 megawati (MW). Tinand cont ca investitia intr-un MW instalat in Romania se ridica la o valoare medie cuprinsa intre 1,2 si 1,4 mil. euro, astfel potrivit calculelor ZF, valoarea totala a celor 143 de turbine se ridica la peste 550 mil. euro.

 

Cu toate acestea, investitiile sunt realizate pe de o parte de catre portughezii de la EDP Renovaveis, precum si de firme romanesti care sunt interesate sa dezvolte proiecte in regiunea Constanta, si nu de investitori danezi.

 

"In viitorul apropiat avem asteptari mari in ceea ce priveste acest sector de activitate, atat pentru livrari de echipamente energetice, cat si pentru dezvoltarea de proiecte energetice proprii", a adaugat ambasadorul. Pe langa achizitia de terenuri agricole, investitorii danezi s-au orientat si catre sectorul alimentar, doua dintre cele mai cunoscute marci de bere din lume, Tuborg si Carlsberg, fiind aduse in Romania de catre acestia.

 

 

 

Scadere de 40% a investitiilor straine

"Industria alimentara reprezinta un alt domeniu pentru care investitorii danezi au manifestat un interes ridicat. Pe langa fabrica de bere din apropierea Bucurestiului, in Romania mai sunt prezenti si crescatori de porci din Danemarca, in prezent fermele de animale numarand peste 100.000 de capete", a adaugat Helweg-Larsen. In plus fata de sectorul agricol, investitorii danezi s-au orientat si catre sectorul industrial precum si cel al serviciilor de consultanta, pe piata locala fiind prezente doua dintre cele mai mari companii de profil, respectiv Danfoss, producator de echipamente si sisteme de termoficare, precum si Ranboll, companie specializata in servicii de consultanta.

De asemenea, exista investitii importante in sectorul farmaceutic, sectorul informatic si cel de transport maritim.

Helweg-Larsen a apreciat ca restul investitiilor daneze in Romania, in afara celor din agricultura, se ridica la peste 150 de mil. euro.

Pentru acest an Helweg-Larsen apreciaza o scadere de pana la 40% a investitiilor straine in Romania, insa este de parere ca exista un potential de revenire rapida a economiei, in special prin investitii in infrastructura.

"Principala problema a Romaniei o reprezinta lipsa infrastructurii. Pe de alta parte tocmai aceasta lispa reprezinta un potential imens de atragere a investitiilor straine in acest sector. Din pacate pana in prezent nu avem nicio companie daneza interesata sau implicata in proiecte de infrastructura de transport", a incheiat Helweg-Larsen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO