Companii

După ce a fost preluat din insolvenţă de un investitor neamţ, producătorul de vagoane Astra Rail din Arad a ajuns la 160 mil. euro

După ce a fost preluat din insolvenţă de un investitor...

Autor: Mirabela Tiron

25.04.2017, 00:07 6393

Producătorul de material rulant Astra Rail Industries, ce controlează fabricile de vagoane Astra Vagoane Arad, Romvag (Caracal) şi Meva (Turnu Severin), cu un istoric de peste 100 de ani în producţie, a finalizat anul trecut cu afaceri de 704 milioane de lei (160 mil. euro), în creştere cu 15,5% faţă de anul anterior.

Cele trei fabrici, ce se întind pe 357.000 de metri pătraţi, au o capacitatea de producţie de 5.000 de vagoa­ne de marfă pe an, cea mai mare capacitate din Europa, potrivit datelor de pe site-ul companiei Astra Rail.

Profitul net al companiei a fost în uşoară scădere, de la 57 de milioane de lei în 2015 la 54 milioane de lei (12 mil. euro) anul trecut, arată datele publice. Producătorul de material rulant avea anul trecut 2.470 de angajaţi.

Anul trecut, gigantul american Greenbrier, cu afaceri de circa 3 mld. dolari anual din producţia de vagoane, controlat de coloşi financiari precum BlackRock, RBC sau Merrill Lynch, a preluat pachetul majoritar al Astra Rail, o tranzacţie de 60 de milioane de euro.

Compania Astra Rail a trecut prin momente de glo­rie, dar şi decădere, de la insolvenţă, la restrucurări ma­si­ve şi imposibilitatea de achitare a datoriilor, până la con­tracte de 2.000 de vagoane de marfă în Europa. In­ves­ti­to­rul german Thomas Manns a preluat fabricile în 2012, le-a relansat pe piaţa europeană, iar anul trecut a cedat un pachet majo­ritar către americanii de la Greenbrier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO