Companii

Economia ar creşte cu 5% dacă cel puţin 10.000 de români din străinătate s-ar întoarce în ţară să devină antreprenori

Marius Bostan conduce proiectul Re>patriot: Sunt mulţi români care şi-ar dori să se întoarcă, dar care nu au încredere că se poate să construieşti o companie şi altfel decât prin afaceri cu statul.

Marius Bostan conduce proiectul Re>patriot: Sunt mulţi români care şi-ar dori să se întoarcă, dar care nu au încredere că se poate să construieşti o companie şi altfel decât prin afaceri cu statul.

Autor: Corina Mirea

29.04.2015, 18:00 1332

România ar putea avea o creştere eco­nomică de 5% pe an dacă măcar 10.000 de români care s-au dus să lucreze în străi­nă­tate sau care şi-au deschis acolo un business ar veni în ţară şi ar pune pe picioare câte o firmă. Aceasta ar fi una dintre concluziile principale la care reprezentanţi ai orga­nizaţiei Romanian Business Leaders (RBL) au ajuns în cadrul evenimentului de lansare a proiectului de repatriere a românilor Re>patriot.

„Toţi românii pot face business la ei acasă, există oportunităţi, doar trebuie să le arate cineva acest lucru. Sunt mulţi români care şi-ar dori să se întoarcă, dar care nu au încredere că se poate să construieşti o companie şi altfel decât prin afaceri cu statul, spre exemplu. Din discuţiile cu câţiva macroeconomişti am ajuns la concluzia că dacă 10.000 de români ar veni în ţară şi ar începe un business, economia ar creşte cu 5%“, a spus Marius Bostan, cel care con­duce proiectul Re>patriot.

În economia locală sunt 1,1 milioane de oameni care au calitate de acţionar într-o companie, iar cei mai mulţi, 30%, au între 40 şi 49 de ani.

Marius Bostan susţine că creşterea de 5% ar veni nu doar din taxele pe care le-ar plăti cele 10.000 de firme noi, ci şi din închirierea sediilor în care ar activa sau din salariile celor pe care antreprenorii i-ar angaja şi care ar ajunge direct în consum.   Pentru a convinge însă românii plecaţi în străinătate să se întoarcă în ţară, Romanian Business Leaders va organiza şapte con­ferinţe peste hotare, în Italia, Spania şi Marea Britanie, pentru început, ţările în care există cele mai mari comunităţi de români. La acestea vor participa şi antre­prenori „de meserie“ precum Felix Pătrăş­canu (acţionar al FAN Courier) sau Dragoş Anastasiu (care controlează grupul Euro­lines) care, pe lângă mentorat, le vor pre­zenta românilor din străinătate oportunităţile de business de pe piaţa locală.  Prima conferinţă va avea loc la Torino, pe 22 mai, iar a doua va fi organizată la Milano (pe data de 23 mai). La fiecare astfel de eveniment reprezentanţii RBL se aşteaptă să adune cel puţin 100 de români interesaţi să se întoarcă în ţară. Aceştia vor putea beneficia şi de alte servicii ale organizaţiei, de la un pachet educaţional care îi învaţă cum să pună pe picioare o afacere până la integrarea lor ca oameni de afaceri în reţelele antreprenorilor cu vechime.  „Au fost multe situaţii în care am vrut să renunţ la business, ba pentru că, în general, este greu să administrezi un business, ba pentru că nu ai stabilitate politică şi legislativă sau pentru că este greu să lucrezi cu oamenii. Dar cred că orice antreprenor din orice ţară trece prin astfel de momente şi România nu ar trebui evitată din acest motiv. Sunt multe oportunităţi de business pentru că este o ţară încă în dezvoltare, unde aproape orice afacere făcută cu pasiune şi seriozitate funcţionează“, explică Dragoş Anastasiu.

Cele mai recente date ale recensă­mântului (din 2011) arată că în Italia erau stabiliţi peste 340.000 de români, în Spania mai mult de 171.000, iar Marea Britanie oferea locuri de muncă pentru mai mult de 41.000 de români.

Potrivit reprezentanţilor RBL, majo­ritatea românilor care au plecat la muncă în străinătate sau chiar au reuşit să devină antreprenori acolo nu revin în ţară din cauza lipsei de încredere pe care o au în România (atât la nivel economic, dar şi la nivel politic sau legislativ). În plus, o bună parte din ei nu îşi dau seama că în ţara din care au plecat pot pune bazele unor afaceri sustenabile în domenii care fie nu au atras prea multă atenţie celor care au avut bani de investit, fie în domenii care sunt „pe val“ şi unde oferta încă nu se pliază pe cerere, cum ar fi agricultura, IT-ul, turismul sau industriile creative.

„Acestea sunt principalele domenii în care noi credem că merită investit şi care sunt abia la început în România. Trebuie doar să îi ajutăm pe cei de afară să facă pasul spre a se întoarce în ţară, nu doar să gândească la modul ideal că ar fi bine să revină.“

 

Exemplele ZF. Români care au plecat să lucreze în străinătate, iar acum sunt antreprenori în ţara lor

>> Mariana Linn a lucrat timp de un deceniu ca business controller pentru Siemens în Germania şi Elveţia, iar la începutul anilor 2000 s-a întors în România pentru a pune bazele unei afaceri cu produse lactate. Carpalat, compania pe care o conduce în prezent în Sibiu, are o reţea de aproape zece magazine de proximitate în acelaşi judeţ şi aproximativ 50 de angajaţi. Pe lângă farbica de lactate care produce sub brandul Mândra, antreprenoarea deţine şi un laborator de cofetărie.

>> Nicuţa Enache a lucrat timp de 12 ani în Italia în domeniul restaurantelor, în Roma, la „doi paşi“ de Vatican. În luna martie a anului trecut ea a decis să revină în ţară şi să pregătească deschiderea propriului restaurant. A investit peste 30.000 de euro în Osteria Ciao Niki, de pe strada Mihai Eminescu din Capitală, care şi-a deschis uşile la începutul lunii decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO